Sugestiile făcute joi de către comisarul european Corina Crețu, conform cărora, Institutul de Fizică de la Măgurele trebuie să continue contractul cu consorțiul italian EuroGammaS pentru laserul de la Măgurele nu sunt fezabile, spune șeful proiectului, profesorul Nicolae Zamfir.
El a menționat joi presiuni venite din partea comisarului european Corina Crețu pentru continuarea contractului semnat cu consorțiul italian EuroGammaS. Reluarea relațiilor contractuale este imposibiă căci contractul a fost reziliat în noiembrie și nu există calea legală de a fi reluat.
„Acum există o presiune din partea doamnei Corina Crețu să revenim în contract. Am reziliat contractul conform Codului Civil, iar acolo scrie că rezoluțiunea este irevocabilă și nu avem soluție juridică să ne întoarcem. Nu putem să ne jucăm de-a Justiția. Ei (EuroGammaS – n.red.) au contestat în Justiție”, spune Nicolae Zamfir.
Întrebat care ar fi soluția, directorul proiectului ELI („Infrastructura Luminii Extreme”) spune că soluția este relicitarea părții care nu a fost implementată de către EuroGammaS. În câteva luni cele două componente laser ale proiectului vor funcționa, în perioada următoare urmând să fie făcute probe. Componenta de fascicul gamma este doar o parte din proiect. Soluția ar fi: „să ne vedem mai departe de implementarea proiectului, căci mai avem și bani și timp. Dacă ne aprobă Comisia Europeană aceasta și se aplică regula n+3, avem timp”, a spus el pentru Digi24.ro.
Dacă ar demara acum noua licitație la începutul verii ar putea fi selectată firma care să implementeze componenta de fascicul gamma, iar lucrările ar dura doi ani.
Cât privește discuțiile menționate de Corina Crețu, conform căreia părțile implicate ar fi picat de acord asupra retragerii acțiunilor în Justiție, realizarea unor lucrări suplimentare și modificări aduse în managementul proiectului, Zamfir a spus că el a prezentat Corinei Crețu situația exact cum este și că nu știe despre ce aranjamente este vorba.
Citește aici despre intervenția Corinei Crețu în acest proiect
Precizările vin după ce zilele acestea presa a relatat despre dificultățile în care se zbate acest proiect de cercetare finanțat din fonduri UE. Consorțiul EuroGammaS a trenat timp de doi ani, până la rezilierea din noiembrie, montarea componentei „gamma„, a laserului, motivând că părți ale proiectului, precum fundația de beton și o șapă așternută pe fundație, anumite scări metalice, ar fi realizate necorespunzător. Acuza nu este recunoscută de Institutul de Fizică ce spune că aceste lucrări au fost făcute exact în conformitate cu proiectul tehnic, prezentat consorțiului la licitație. Pe rolul Tribunalului Buftea, județul Ilfov, există patru procese în care EuroGammaS se judecă cu Institutul din acest motiv, însă disputele au ajuns și la instanțe din Paris.