Piaţa energiei, mai ales sectorul distribuţiei, e în momentul unor schimbări importante. Una esenţială: spargerea monopolului din furnizarea de energie, un lucru despre care vorbeşte chiar şeful Electrica, unde statul deţine cel mai mare pachet de acţiuni: 49%.
„Noi apreciem competiţia, cum este intrarea RCS pe piaţa de energie, nu ne temem ea. O companie de utilităţi care a fost monopol mult timp are nevoie să-şi schimbe mentalitatea”, spune directorul Electrica, Ioan Roşca.
„Desigur, în zona de consumatori, care este mare consumator și consumatori mici industriali și comerciali, rata de schimbare a furnizorului etse mult mai mare. De altfel, și la noi azi ne aflăm într-o competiție acerbă, în special în zona de mari consumatori”, adaugă el.
Guvernul, la rândul său, pregăteşte o altă strategie energetică.
„În toamna acestui an, strategia o face Ministerul Energei, strategia este a României”, spune Victor Grigorescu, ministrul Energiei, întrebat când va avea România o strategie a energiei.
În prezent, România are o strategie energetică naţională adoptată în 2007 şi valabilă până în 2020. Autorităţile vor ca viitoarea strategie să fie asumată de Parlament. Printre cele mai importante obiective ale documentului se numără dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi centrala Tarniţa - Lăpuşteşti.