Vicepreședintele ANRE: În general, orice piață en gros se bazează pe speculă. E greu de spus la ce s-a referit Marcel Ciolacu

Data actualizării: Data publicării:
Imagine cu un bec aprins și stâlpi de înaltă tensiune.
În ultimii doi ani și jumătate, ANRE a transmis către instituții, 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze. Foto: GettyImages

Orice piață en gros se bazează pe speculă, iar toată lumea vrea să câștige, a declarat luni, la Digi24 vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy Bege. El a spus că este greu de spus la ce s-a referit Marcel Ciolacu, când a vorbit despre "jocurile din subteran", pe piața energiei. A adăugat că în ultimii doi ani și jumătate, ANRE a transmis către instituții, 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze.

"În general, orice piață en gros se bazează pe speculă. Că vorbim de piața de energie sau de bursă, toată lumea se bazează pe speculă, vrea să câștige.

Este foarte greu de spus la ce s-a referit Marcel Ciolacu și nici nu vreau să comentez. Rolul nostru e altul. Noi am oferit informații în acel raport trimis la premier, prin care informăm asupra evoluției pieței energiei și gaze în acest an. Sunt diverse informații despre tranzacțiile pe piețele en gros la electricitate și gaze.

Sunt informații cu privire la gradul de contactare a furnizorilor care deservesc clienții finali, inclusiv cei care beneficiază de măsuri de plafonare, snt informări cu privire la importul și exportul de energie, situația stocului la gaze, alocarea gazelor pentru furnizori și consumatori finali, cum prevede ordonanța 27.

Le-am furnizat informații cu privire la verificările și validările făcute de ANRE. Sper că aceste informări vor fi în măsură să-i ajute pe decidenți în privința măsurilor care trebuie luate în viitorul apropiat. (...)

Am avut curiozitatea să fac un inventar al comunicărilor din 2020-2022, către premier, ministerul energiei, președinții Camerei Deputaților și Senatului, președintele comisiei de specialitate. Am ajuns la 97.

În ultimii 2 ani și jumătate am trimis 97 de informări cu privire la evoluția pieței de electricitate și gaze. Lucrăm instituțional. Nu facem comentarii și nu dăm prin presă diverse informații, pentru că nu e relevant. Aceste informații trebuie să ajungă la decidenți, la persoane care au puterea de a lua decizii în privința schimbărilor, dacă sunt necesare. Am făcut asta și o vom face în continuare.

ANRE și-a făcut treaba", a spus vicepreședintele ANRE.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un atac la adresa colegilor de coaliție liberali, pe care îi acuză că ar fi creat o strategie prin care să dea vina pe PSD și ANRE pentru criza din energie și să "înceapă un atac" la adresa sa și a unor miniștri social-democrați.

"Înțeleg că partenerii noștri de coaliție fac ședințe pe la Sinaia unde hotărăsc ca vinovații să fie ANRE și să înceapă un atac la adresa lui Ciolacu, Grindeanu și Rafila. Nu am nicio problemă, pentru că nu facem balet. Totuși politica înseamnă mai mult decât un sport alb și ușor. Dar adevărul e unul singur: politica în energie o face Ministerul Energiei. Nu sunt un fan al celor de la ANRE, dimpotrivă. Dar OPCOM, domnul Ionescu i-a avertizat pe Cîțu (fostul premier PNL, n.r.) și Virgil Popescu (ministrul Energiei, n.r.) despre ce se va întâmpla, dar i-au râs în nas", a spus Ciolacu.

"Am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a șmecherilor din energie. A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat, în ordonanţă, să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 440, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a spus Ciolacu. „E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei", a adăugat el.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au trimis azi la Guvern informările privind piaţa de energie solicitate de premierul Nicolae Ciucă. În perioada următoare vor fi făcute propuneri prin care populaţia şi companiile să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.
 
 

Partenerii noștri