Valoarea hainelor nevândute, rămase în magazine şi depozite, a ajuns la cifra record de 160 de miliarde de euro

Data publicării:
doua tinere se uita la haine intr-un magazin
Valoarea hainelor nevândute, rămase în magazine şi depozite, a ajuns la cifra record de 160 de miliarde de euro. FOTO: Getty Images

Industria textilă și moda au înregistrat pierderi mari din cauza pandemiei. Multe fabrici au fost închise din cauza lipsei de comenzi, iar în sector sunt stocuri uriașe. 

Firma de consultanţă McKinsey estimează că la nivel mondial valoarea hainelor nevândute, aflate în magazine şi depozite, variază între 140 şi 160 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de nivelul normal.

Vânzările de îmbrăcăminte au scăzut cu 17% anul trecut. Magazinele, de orice fel, au acumulat stocuri uriașe și acum renunță la împrospătarea colecției pentru sezonul de primăvară.

În aceste condiţii, lanţul britanic Marks & Spencer şi cel german Hugo Boss au decis să facă comenzi mai mici decât de obicei pentru colecţia de primăvară din acest an.

Acestea se duc pe lanțul marilor centre de producţie de îmbrăcăminte, cum este Bangladesh, ale căror economii depind de exporturile de textile. În prezent fabricile de textile din Bangladesh au probleme în a rămâne deschise. Un sondaj citat de Reuters arată că industria textilă a primit cu 30% mai puţine comenzi decât de obicei, în condiţiile în care carantina introdusă înainte de Crăciun în mai multe ţări din Europa a fost urmată de o nouă izolare în Japonia.

În mod normal, comenzile ajung în fabrici cu trei luni înainte de termenul de livrare. Acum există fabrici asiatice care nu au acoperit programul nici pentru martie.  

Industria globală de textile suferă încă de pe urma unui an 2020 dezastruos şi mizează pe o revenire care este însă ameninţată de un nou val de măsuri de carantină şi campaniile naţionale de vaccinare cu rezultate diferite. În plus, o parte dintre marii retaileri se confruntă cu stocurile mari de haine de anul trecut, care în mod normal ar fi fost eliminate cu prilejul soldurilor. Dar campaniile de reduceri, incluziv din cauza restricțiilor, nu au generat venituri la amploarea altor ani. În aceste condiții prioritară este golirea stocurilor și mai puțin împrospătarea colecțiilor.  

Viitorul pe termen scurt este nesigur și depinde de evoluția pandemiei și a imunizării. Iar din cauza incertitudinilor, proiecțiile sunt extrem de diferite. McKinsey are un scenariu pesimist în care vânzările de îmbrăcăminte pot avea o cădere de 15% și în 2021, din cauza prelungirii restricțiilor. Există însă și scenarii optimiste, cum este prognoza Euromonitor care vede o revenire de 11%. Chiar în varianta bună a evoluției, industria va recupera doar parțial căderea din 2020.  

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...