Temeri privind o bulă imobiliară în Europa, unde costul locuințelor a crescut neașteptat. Expert: În România prețul se va majora cu 25%

Data actualizării: Data publicării:
bula imobiliara
FMI avertizează în privinţa unor corecţii „dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa. FOTO: Getty Images

Prețul mediu de achiziție a unei locuințe a crescut în mai multe țări europene în ultimul an. Potrivit Politico, specialiștii se așteptau ca valoarea proprietăților să nu sufere modificări, ba chiar să scadă în condițiile crizei economice generate de pandemie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar mișcările de pe piața imobiliară din Europa i-a luat prin surprindere pe experți. În România, încă de a începutul anului, prețul locuințelor a crescut, iar tendința se va menține, estimările fiind că majorarea va fi de 25%.

Datele Băncii Centrale Europene arată că toate statele din Zona Euro au înregistrat creșteri ale prețurilor locuințelor.

Omenii au fost obligați să stea în case, nu au mai cheltuit bani pe călătorii sau ieșiri în oraș la restaurant, așa că atenția li s-a îndreptat spre investiții în spații mai mari de locuit. Acest apetit pentru un apartament mai mare sau, în mod ideal, spre o casă, a dus la creșterea prețurilor medii pe mai multe piețe imobiliare, în special în Europa Centrală și de Nord, arată datele BCE. 

Totodată, dobânzile mici oferite de bănci pentru împrumuturi au încurajat familiile tinere să ia credite pentru a-și cumpăra propria casă ori apartament.

Suedia a înregistrat cea mai mare creștere e prețului mediu pentru o locuință, de 18%.

Cel mai mult s-au scumpit casele. Prețul mediu al unei case a crescut cu 20%, deoarece interesul pentru astfel de locuințe este mai mare.

Și apartamentele suedezilor valorează cu 12% mai mult. Analiștii spun să situația din Suedia este reprezentativă pentru toată Europa.

În Olanda, prețul mediu al unei locuințe a crescut cu 15% în ultimul an, în Austria cu 12%, în Germania cu 11%, iar în Marea Britanie cu 10%.

Prin urmare, întrebarea de pe buzele analiștilor este dacă nu cumva Europa este amenințată de o bulă imobiliară. 

Evoluții surprinzătoare pe piața imobiliară din Europa

Marea îngrijorare este că pe măsură ce economia își va reveni, băncile centrale vor trebui să crească ratele dobânzii, iar cumpărătorii de case s-ar putea trezi cu datorii cărora să nu le poată face față. Dacă vor reduce apoi cheltuielile, acest lucru ar afecta economia în revenire. Dacă vor trebui să-și vândă noile case, situația ar genera o bulă imobiliară bruscă.

„Nu vreau să folosesc cuvinte ca îngrijorat sau neliniștit, dar acestea au fost evoluții surprinzătoare când vine vorba de prețurile locuințelor din ultimele 12-15 luni”, a declarat Cecilia Skingsley, viceguvernator al băncii centrale suedeze, Riksbank. 

„Nu am experimentat o pandemie în timpurile moderne, așa că nu am știut cum se vor schimba lucrurile și acum putem vedea că prețurile cresc nu doar în Suedia, ci în multe țări similare, cum ar fi Franța și Marea Britanie. Și așa mai departe”, a spus ea. 

Expert imobiliar: În România prețurile vor crește cu 25%

Valentina Geanuneanu, expert imobiliar, a explicat la Digi24 care este situația pe piața imobiliară din România.

Pandemia a produs efecte majore în privința prețurilor materialelor de construcții, care au explodat la începutul anului, iar acest lucru se reflectă în prețul locuințelor.

Pandemia i-a făcut pe români să își dorească apartamente mai mari, cu terase, sau să se mute la case cu grădină. Nu mai contează că locuința e în centrul Bucureștiului sau în zona periferică, a explicat expertul imobiliar.

Potrivit Valentinei Geanuneanu, prețurile or să crească cu 25% pe piața imobiliară din România.

Expertul imobiliar a afirmat că nu doar creșterea prețului la materialele de construcție duce la această explozie a prețurilor, ci și o directivă europeană care se aplică de anul acesta și în România, referitoare la eficiența energetică a clădirilor. Directiva se aplică locuințelor noi.

Astfel, calitatea clădirilor va crește, iar acest lucru se va reflecta și în prețuri, a spus expertul imobiliar.

 

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...