Directorul general al Deutsche Bank, Christian Sewing, a tras vineri un semnal de alarmă faţă de "pericolul" ca Europa să depindă de băncile rivalilor americani şi chinezi, făcând o paralelă cu dependenţa Europei de alţii pentru energie care a declanşat o criză energetică pe continent, transmite Reuters.
Reprezentanţii Deutsche Bank vorbesc de mult timp de necesitatea ca Europa să aibă bănci puternice care să contracareze rivalii americani şi chinezi, dar discursul de vineri al lui Christian Sewing a inclus un apel la urgenţă.
"Trebuie să schimbăm urgent direcţia dacă nu vrem să fim dependenţi de băncile străine pentru a finanţa viitorul Europei. Şi nimeni nu ar trebui să relativizeze acest pericol", a spus Christian Sewing la o conferinţă bancară
Şeful Deutsche Bank a dat vina pe organismele europene de reglementare în sectorul bancar pentru această situaţie. "A devenit din ce în ce mai clar că actualul cadru de reglementare face prea puţin pentru a întări băncile europene", a spus Christian Sewing, citat de Agerpres.
În replică, preşedintele BCE, Christine Lagarde, care participă la aceeaşi conferinţă, a tras un semnal de alarmă cu privire la "subminarea" reglementării bancare.
"Diluarea reglementării ar lăsa băncile mai expuse la şocuri şi mai puţin capabile să sprijine tranziţiile de care vor depinde viitorul nostru", a spus Christine Lagarde.
Un domeniu în care Christian Sewing a precizat că există "obstacole semnificative" ridicate de autorităţile de reglementare este acela al finanţării cu efect de pârghie (-leveraged finance-nr.).
Organismele de supervizare din cadrul BCE le-au spus băncilor să reducă finanţarea cu efect de pârghie, în cadrul căreia sunt acordate credite unor debitori deja îndatoraţi. Cu toate acestea, şeful de la Deutsche Bank a spus că acest gen de activităţi constituie "un segment legitim de activitate care va juca un rol important în revenirea economiei".