Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei) nu vede necesitatea unor noi reduceri ale producţiei, în pofida cererii chineze mai scăzute decât se estima, a afirmat joi vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
De asemenea, a explicat Novak, Rusia şi-a îndeplinit obiectivul privind nivelul producţiei sale de petrol în aprilie, după ce anterior anunţase că va prelungi reducerea cu 500.000 de barili pe zi (bpd) a producţiei de petrol (sau 5% din producţia sa de petrol) până la finele anului, notează Agerpres.
Rusia face parte din grupul OPEC+, care a decis surprinzător luna aceasta reducerea combinată a producţiei cu aproximativ 1,16 milioane bpd, o decizie pe care Statele Unite au descris-o ca "neînţeleaptă".
Novak a declarat că producţia Rusiei de petrol şi condensat de gaze ar urma să scadă la aproximativ 515 milioane tone (10,3 milioane bpd) anul acesta, de la 535 milioane tone în 2022.
Întrebat dacă grupul OPEC+ trebuie să scadă şi mai mult producţia în contextul declinului cotaţiilor la ţiţei, Novak a răspuns: "Nu, desigur nu. Deoarece am luat decizia reducerii cu doar o lună în urmă şi va intra în vigoare în mai".
El a apreciat că OPEC+ nu se aşteaptă la un deficit de petrol pe pieţele globale după reducerea producţiei, aşa cum a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).
Novak susţine că Rusia va trimite în Asia 140 de milioane de tone de petrol şi produse petroliere anul acesta, care anterior erau direcţionate către Europa. El a adăugat că Rusia va furniza între 80 şi 90 milioane tone de petrol şi produse petroliere Occidentului în 2023.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut miercuri cu 3,08 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 77,69 dolari.