ROBOR stă pe loc de o săptămână. După creșteri susținute timp de 8 luni, indicele se învârte într-un interval redus

Data publicării:
bancnote de 200 de lei rasfirate pe ffond negru
Guvernul vrea să se îmrumute cu peste 5 miliard de lei de la bănci în luna iunie. Foto: Getty Images

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut joi la 7,93%, valoare constantă începând de vinerea trecută, arată publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă a înregistrat o creștere puternică de la începutul anului și până spre mijlocul lunii august, când a început să scadă.

ROBOR la 3 luni era 3,02% la începutul anului. A urmat o creștere susținută, până la valoarea record de 8,14% în august, nivel nemaiatins din 2010.

Semnalul care a temperat ROBOR

La începutul lunii trecute, în data de 9, guvernatorul BNR Mugur Isăreascu a declarat, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

"Aici iarăşi cred că e nevoie de unele explicaţii. De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isărescu.

Atunci, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară.

Efectele mesajului transmis de Mugur Isărescu

A doua zi, pe 10 august, ROBOR la 3 luni a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele 20 de luni, valoarea indicelui reducându-se de la 8,14% la 8,06% pe an.

Începând de atunci, ROBOR la 3 luni a scăzut sau și-a menținut valoarea. Pe 12 august a trecut înapoi sub pragul de 8%, pe care îl depășise la începutul lunii, iar de atunci valoarea indicelui se învârte cu mici variații într-un interval de 0,10%, valoarea actuala fiind de 7,93% unde se menține de 5 zile consecutiv.

Astăzi, 9 septembrie, ROBOR la 3 luni se menține la 7,93%, ROBOR la 6 luni se meține la 8,09%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la valoarea de 8,24%.

Având în vedere că a mai existat recent o perioadă de stagnare pentru ROBOR la 3 luni, după mesajul guvernatorului BNR, rămâne de văzut dacă indicele își va continua scăderea, se va menține în jurul valorii actuale sau își va relua creșterea.

Partenerii noștri
Playtech
Adevarul despre vârsta de 27 de ani la care au murit foarte multe vedete de la Kurt Cobain la Amy Winehouse...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...