Reuters: Belarus ar putea vinde îngrășământ Indiei, după ce Minskul a fost lovit de sancțiunile SUA și UE
India plănuiește să cumpere 1 milion de tone de potasă (carbonat de potasiu) din Belarus în prima astfel de tranzacție dintre cele două țări, după ce sancțiunile impuse de SUA și UE au tăiat abilitatea Minsk-ului de a vinde îngrășământul, au declarat doi oficiali indieni implicați în discuții, pentru Reuters.
India a sugerat că compania de stat pentru producția potasei ar putea deschide un cont în rupii cu o bancă de stat a Indiei pentru veniturile din vânzarea carbonatului de potasiu, având în vedere că sancțiunile impuse de SUA și UE au tăiat Minskul de la comerțul în dolari și euro, au spus oficialii citați.
Compania este ramura de export a Belaruskali, al doilea cel mai mare producător de potasă din lume. SUA a pus pe lista sa neagră Belaruskali și a adăugat compania de potasă pe lista sa de sancțiuni, în contextul în care Occidentul a crescut numărul de sancțiuni împotriva președintelui bielorus Aleksandr Lukașenko.
Exporturile de potasă sunt o sursă importantă de valută pentru Minsk.
India ar putea cumpăra 1 milion de tone de potasă în 2022 din Belarus cu plata în rupii, a spus un oficial care a dorit să rămână anonim. Cei doi au confirmat că acordul ar putea fi finalizat în februarie.
New Delhi a mai făcut plăți în rupii către Iran pentru țiței, după ce SUA au impus sancțiuni împotriva Teheranului, care a folosit moneda indiană să cumpere orez și alte bunuri din India.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că India nu face parte din grup, așa că este decizia New Delhi dacă vrea să facă afaceri „cu un regim opresiv și ilegitim”.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Sancțiunile UE sunt obligatorii pentru statele membre UE și țările care se aliniază cu aceste sancțiuni”.
India și-a asigurat tot necesarul de potasă prin importuri și, istoric, aproape o cincime din cele 4-5 milioane de tone pe care le importă anual vin din Belarus.
Dorința Indiei de a ajunge la un acord comercial vine în contextul în care în această săptămână Belarusul a fost forțat să direcționeze transporturile de potasă de la portul lituanian Klaipeda către porturile rusești, după ce Vilnius a decis să oprească folosirea căilor sale ferate pentru exporturile bunului din țara lovită de sancțiuni.
Compania bielorusă a fost de acord să furnizeze îngrășământul Indiei la un preț de 247 de dolari per tonă la începutul lui 2021, însă ulterior a renegociat prețul la 280 de dolari. Bunul este comercializat cu aproape 650 de dolari per tonă pe piața spot, deși vânzările contractuale anuale încheiate de India, China, Brazilia și alți mari cumpărători sunt de obicei la prețuri mai mici.
- Etichete:
- rusia
- uniunea europeana
- sanctiuni
- india
- ingrasamant
- belarus