Declinul activităţii economice în zona euro la finalul anului trecut a fost mai redus decât s-a crezut iniţial, datorită atenuării presiunii preţurilor, arată datele publicate miercuri de S&P Global, care sugerează că recesiunea ar putea fi moderată, transmite Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat la 49,3 puncte în decembrie, de la 47,8 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,8 puncte în decembrie. Totuşi, decembrie este a şasea lună în care indicele PMI este sub nivelul de 50 de puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei, potrivit Agerpres.
„Economia zonei euro a continuat să se deterioreze în decembrie, dar ritmul a fost moderat pentru a doua lună consecutiv, indicând că declinul va fi mai redus decât s-a estimat iniţial. Cu toate acestea, există puţine dovezi care să sugereze că economia zonei euro ar putea reveni curând la o creştere stabilă”, a apreciat Joe Hayes, economist la S&P Global Market Intelligence.
Dovezile privind intrarea în recesiune a zonei euro au crescut, iar un sondaj realizat recent de Reuters în rândul economiştilor indică o probabilitate ridicată, fiind previzionat un declin al PIB-ului de 0,3% în trimestrul patru din 2022 şi de 0,4% în primele trei luni din 2023.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a urcat la 49,8 puncte în decembrie, de la 48,5 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicaseră un nivel de 48,5 puncte în decembrie.
Presiunea preţurilor în sectorul serviciilor s-a atenuat în decembrie deşi a rămas la un nivel ridicat. Luna trecută, indicele preţurilor de producţie a scăzut la 61 puncte, de la 62,3 puncte în noiembrie. Este cel mai redus nivel din august 2022.