Rata anuală a inflației a urcat la 5% în luna iulie. Graficul INS care arată cât au crescut prețurile în ultimele 12 luni

Data actualizării: Data publicării:
grafic care arata cresterea inflatiei
Sursa Foto: GettyImages

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5,0%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,95% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie.

Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%, iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) majorarea preţurilor a fost de 4,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 - iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) este 3,1%.

grafic INS

Potrivit INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%.

"Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 - iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%", precizează INS.

Energia electrică, gazele, carburanții  și uleiul sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult. La energia electrică plătim cu aproape 25 de lei în plus la fiecare sută de lei facturată. Tariful la gaze a crescut, de asemenea, semnificativ, cu peste 20% față de iulie 2020. Combustibile sunt și ei mai scumpi cu circa 13% față de aceeași lună a anului trecut, iar uleiul cu 18%, mai arată datele INS.

Există, însă, și produse, dar și servicii, care sunt mai ieftine acum. Prețul cartofilor a scăzut cu circa 30%. Companiile aeriene, afectate puternic de resticțiile de călătorie, au redus prețurile biletelor cu peste 23% la sută pentru a mai atrage ceva clienți. Prețuri mai mici au fost și la fructele proaspete.

Evoluția inflației

- iulie: 4,95%
- iunie: 3,9%
- mai: 3,8%
- aprilie: 3,2%

Cele mai mari creșteri de preț

- energie electrică: 24,6%
- ulei: 18%
- combustibili: 12,9%
- gaze: 20,5%  
- pâine: 4,5%

Produsele care s-au ieftinit

- cartofii: 31%
- bilete de avion: 22,9%
- fructe proaspete: 4,9%

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 - 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%", a spus Mugur Isărescu. 

"Este o estimare a BNR. Ieri însă am văzut cifre interesante, cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net și cum crește ponderea celor care au peste 1000 de euro net.

România nu mai e o țară a celor cu salarii mici" a fost marți replica premierului Florin Cîțu. 

 

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...