Analiză Prognozele economice duc euro la 5 lei în anul următor, dar cea mai mare problemă nu va fi cursul de schimb

Data actualizării: Data publicării:
curs valutar leu euro
Foto: GettyImages

Curs de schimb de peste 4,92 lei/euro în 6 luni, contracție economică de 4,5% pentru acest an, iar șomajul la 6% - acestea sunt estimările membrilor Asociației Analiștilor Financiari din România. Ei anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în raport cu euro, comparativ cu valoarea actuală. Alexandra Smedoiu, președintele Asociației Analiștilor Financiari, a explicat la Digi24 că, dincolo de curs pentru care estimarea de depreciere nu este atât de severă, atenția trebuie îndreptată spre zona de deficit.

De remarcat că n-a existat nicio opinie de apreciere a leului.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este practic 5 lei pentru un euro.

64% dintre participanții la sondaj anticipează majorarea primei de risc a României în următoarele 12 luni. Asta înseamnă că se așteaptă ca țara noastră să se împrumute mai scump pentru a susține deficitul bugetar.

Alexandra Smedoiu, președintele Asociației Analiștilor Financiari, a explicat referitor la estimarea privind deprecierea leului, că este una bruscă, dar nu atât de bruscă cum s-a așteptat, asta pe fondul impactului economic în pandemie, care nu a fost atât de sever cum s-a crezut la începutul pandemiei.

"Economia a continuat să funcționeze, să producă rezultate. Estimări privind deprecierea au fost și înainte de pandemie, iar acum se continuă tendința.

Valorile estimate sunt de 4,9, comparativ cu 4,8. Devalorizarea nu este dramatică. Se continuă tendința de devalorizare, dar nu vor fi modificări dramatice", a spus Smedoiu.

Ea a explicat că situația nu trebuie privită singular, izolat, ci într-un tablou al economiilor la nivel global: "România nu este singura afectată, nu este afectată mai mult decât altele. Evoluțiile trebuie privite prin comparație".

Analistul financiar a spus însă că, dincolo de zona de curs valutar, îngrijorarea ar trebui să vizeze zona de deficit: "Aici trebuie să fim atenți, să nu existe deficit".

"În urma facilităților oferite companiilor, deficitul va fi mult mai mare decât cel estimat. Contează conduita viitoare, să nu fie făcute cheltuieli care nu pot fi susținute, pentru că atunci situația va degenera și va aduce neîncrederea investitorilor", a adaugat Alexandra Smedoiu.

Potrivit lui Smedoiu, nu doar România este în situația de deficit. În acest context, agențiile de rating se vor uita și prin comparație, așa că nu se vor grăbi cu deteriorarea ratingului, atenția fiind îndreptată spre prima jumătate a lui 2021, a explicat analistul financiar.

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...