Preţul petrolului şi-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie pe fondul speranţei date de vaccinuri

Data actualizării: Data publicării:
sonda de petrol
Sondă petrolieră. Foto: GettyImages

Prețul petrolului și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie, după ce anul trecut scăzuse la un minim istoric. În timp ce cererea de petrol se menține încă redusă față de normal, creșterea prețului este alimentată de speranțele privind o recuperare economică mai rapidă decât erau estimările, pe măsură ce vaccinurile sunt lansate. Prețul petrolului este văzut adesea ca un barometru pentru activitatea economică.

Prețul petrolului a ajuns acum la 60 de dolari pe baril, crescând cu peste 50% în ultimele luni. Contractele futures, care se bazează pe preţul livrărilor viitoare, au crescut cu 59% din noiembrie, relatează BBC.

West Texas Intermediate (WTI), punctul de referinţă pentru petrolul SUA, a crescut săptămâna trecută pentru prima dată în mai mult de un an, la 55 de dolari pe baril.

Cererea a crescut în părţi ale lumii, în special în Asia. "Suntem destul de optimişti cu privire la ceea ce vedem în China", a declarat săptămâna trecută directorul executiv al Royal Dutch Shell, Ben van Beurden.

Şi alţi factori au jucat un rol important în creşterea preţurilor, precum eforturile naţiunilor producătoare de petrol, în special Arabia Saudită, de a limita producţia.

Criza coronavirusului a fost devastatoare pentru industria petrolieră, iar anul trecut preţurile contractele futures au scăzut sub zero, ajungându-se la peste un miliard de barili excedentari.

Cererea de combustibil din partea companiilor aeriene a înregistrat cea mai dramatică scădere. Traficul aerian de pasageri este cu 70% sub nivelul de acum un an, potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian. Însă cererea a crescut în alte domenii, în parte datorită trecerii la muncă şi consumului mai mult de acasă.

Întrucât consumatorii cumpără mai mult online, acest lucru a stimulat cererea de combustibil pentru alimentarea camioanelor pentru livrări, împreună cu navele de marfă şi trenurile de marfă.

Creşterea comerţului electronic a provocat, de asemenea, o creştere a cererii de ambalajelor din plastic, care se realizează folosind produse petroliere.

Cu toate acestea, cererea de petrol este încă mai mică decât nivelul pre-pandemic şi o redresare economică lentă ar întârzia o revenire completă a cererii mondiale de energie pentru anii următori, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie luna trecută.

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei