O familie din Alba a primit o factură la energia electrică de aproape 28.000 de lei. Ce pot face clienții care primesc facturi uriașe
O familie din Alba a avut surpriza să primească o factură uriașă la energie electrică, în valoare de aproape 28.000 de lei. Oamenii au rămas uimiți când au văzut valoarea facturii și spun că nu poate fi decât o greșeală. Vicepreședintele ANRE a explicat la Digi24 ce pot face consumatorii care se confruntă cu situații în care primesc facturi uriașe.
UPDATE 14.50. Electrica Furnizare precizează că factura a fost emisă eronat către client și că s-a luat decizia de a fi stornată.
"Factura este una cu caracter de regularizare, emisă în baza citirii efectuate de către operatorul de distribuție zonal.
Din cauza unei anomalii pe lanțul de facturare și în sistemul informatic, factura în cauză a fost transmisă automat, în mod eronat, către client.
Compania Electrica Furnizare a luat decizia de a storna factura până la clarificarea modului de funcționare a întregului lanț de facturare, inclusiv a contorului de la locul de consum în cauză", a comunicat compania.
"Împreună. De peste 120 de ani…Și facturile cred ca tot de-atunci se adună. Care este reacția social acceptată când primești o factură de 27 808,13 lei, sâmbătă după-masa?", a fost mesajul acestora, postat în mediul online, alături de factura în cauză.
Perioada de facturare este 12 iulie – 10 august, iar modul de calcul al consumului e citire index.
Oamenii speră că este vorba despre o eroare. Digi24 a cerut un punct de vedere al companiei de furnizare a energiei electrice, dar nu a primit încă niciun răspuns.
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat la Digi24 că postarea cu privire la această situație pe rețelele sociale nu rezolvă problema.
"Orice client care are nelămuriri privind o factură trebuie să se adreseze furnizorului, iar în maximum 15 zile să primească răspuns. Am aplicat amenzi pentru nerespectarea termenului de 15 zile și vom continua să facem asta", a spus vicepreședintele ANRE.
El a declarat că nu are cunoștință despre situația din Alba dar că, respectivul consumator poate să facă o sesizare la ANRE pentru a se face verificări.
"Sunt absolut convins că este o greșeală de citire, de sistem al furnizorului sau al distribuitorului. E relativ ușor pentru companii să aibă un sistem pentru verificare. Trebuie să fie preocuparea fiecărui furnizor să fie atent la aceste detalii. Nu putem să îi obligăm să folosească aceste mijloace tehnice, dar e recomandat.
În 8 luni, am constatat că sunt clienți care sunt sensibili la factură și urmăresc atent ce este în spatele valorii și unii care ani de zile nu se uită pe factură, ci doar plătesc.
Recomandarea noastră e să citească lunar contorul, să verifice că e facturată aceeași valoare pe care a comunicat-o prin telefon, sau să încheie o convenție de consum cu furnizorul.
ANRE nu poate să urmărească facturile lunare a 9 milioane de clienți, e imposibil", a spus vicepreședintele ANRE.
- Etichete:
- companii
- energie electrica
- anre
- consumatori
- zoltan nagy bege