Luna martie, momentul zero pentru mii de companii. În 31 martie expiră amnistia fiscală a datoriilor către stat
5.632 de companii au intrat în insolvență și peste 8000 de antreprenori și-au suspendat activitatea în ultimul an. Analiștii spun că e posibil să atingem un nivel al insolvențelor similar cu cel înregistrat în urmă cu zece ani, în criză economică.
La un an de când a fost declarată starea de urgență, bilanțul firmelor care au pus lacătul pe ușă este îngrijorător. Capitală stă cel mai prost la acest capitol. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, în prima lună a anului, 2000 de firme au dispărut din piață.
Florin Grigore, antreprenor: "Am avut un restaurant în București pe care l-am închis din cauza pandemiei. Nu am reușit să găsim o soluție cu chiria, să negociem cu proprietarul pentru a supraviețui pe perioada pandemiei. A trebuit să eliberăm locația".
Criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comerțul tradițional, HORECA, industria de evenimente. Este și cazul Iuliei care face eforturi de un an să țină deschis restaurantul pe care l-a înfiinţat alături de familia să în urmă cu două decenii. A aplicat și pentru granturi, dar finanțarea întârzie să apară.
Iulia Boțârcă, patron de restaurant: "Se împlinesc 90 de zile de când am primit și semnat contractul pentru a primi granturile. Nu mi se pare normal ca statul să nu-și ia un termen. Noi, ca aplicanți, dacă nu dădeam răspuns în 20 de zile nu mai primeam banii. E o bătaie de joc la adresa noastră. Nu știi ce să le spui angajaților mai departe, nu știi ce să le mai răspunzi la întrebări, nu le mai poți oferi siguranță zilei de mâine. Sunt oameni care nu-și pot găsi cu ușurință un loc de muncă".
2020 a fost și anul în care companiile au trimis numeroși angajați în șomaj tehnic. De la începutul pandemiei, peste 1,2 milioane de români au fost nevoiți să stea acasă săptămâni sau luni întregi. Guvernul a încercat să sprijine mediul de afaceri și să le ofere o mână de ajutor antreprenorilor.
Robert Croitoru, analist financiar: "A fost un an contradictoriu, a început cu panică generalizată, toată lumea a încercat să se adapteze. Oamenii au încercat să se adapteze, dar nu au reușit. Au avut acel beneficiu când au fost scutiți de taxe, lucru care s-a terminat pe 25 decembrie când s-au închis multe afaceri pentru că nu au reușit să-și plătească taxele. Au primit o altă facilitate care se termină acum, pe 31, prin care putem să reeșalonăm însă cu un cost. Trebuie plătite ratele de anul trecut și să achiți datoriile curente".
Analiștii avertizează că 2021 va aduce provocări suplimentare pentru revenirea mediului de afaceri, din cauza datoriilor acumulate și a rostogolirii creditelor înghețate anul trecut.