Locuințele au ajuns la prețurile din anul de boom economic 2008. Acum profită dezvoltatorii care au ținut la preț și au așteptat
Prețurile locuințelor sunt comparabile cu cele din anul de boom economic 2008. Cei care și-au căutat în ultimele săptămâni o locuință au constatat cu surprindere că prețurile au explodat. Asta deși s-a construit mult în ultimul an. A fost un avans de 18% în sectorul construcțiilor de locuințe.
Cele mai scumpe apartamente din țară sunt la Cluj, unde un metru pătrat util construit costă aproximativ 1.800 de euro. Pe locul al doilea se situează Capitala, cu 1.470 de euro pe metru pătrat.
În ultima perioadă, s-au înregistrat creșteri importante de prețuri la materialele de construcții.
Sunt creșteri semnificative, nu doar sezoniere, a spus la Digi24 Bogdan Ivan, reprezentant al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România.
El a precizat că au crescut prețurile la ciment, la materialele de import, dar cea mai importantă majorare a fost la fier, cu 30%.
"În aceste condiții, este o legătură de cauzalitate între costul efectiv al locuințelor și prețul de vânzare. Totodată, s-a manifestat o cerere semnificativă în piață, care a pus presiune pe prețuri.
Această tendința de creștere nu vedem să se reducă în următoarea perioadă. Este posibil să asistăm în continuare la creșteri de preț.
Pe termen scurt, creșterea prețurilor este cauzată în principal de prețurile la materialele de construcții.
S-a mai remarcat însă un fenomen anul trecut legat de cerere, care a fost la un nivel ridicat.
Un alt fenomen care s-a manifestat anul trecut, piața a fost moderată, în trimestrul 3 dezvoltatorii au avut rezistență bună la criză, nu am auzit de falimente, piața imobiliară a rezistat. Multe ansambluri au preferat să nu arunce în piață locuințe la prețuri derizorii, ci au preferat să aștepte vremuri mai bune, așa cum vedem că este acest început de an.", a explicat Bogdan Ivan.
- Etichete:
- constructii
- imobiliare
- bogdan ivan
- preturi locuinte