Până la finalul anului, România va avea propriile drone. Ministrul Economiei: O să avem și RDX şi TNT

Data publicării:
drona in aer
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

România va avea, până la finalul acestui an, propriile drone şi se va lucra la modernizarea liniilor de producţie pentru RDX şi TNT, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan.

„În momentul de faţă, ceea ce o să avem sigur până la final de an, e faptul că o să avem dronele noastre, că o să avem RDX-ul şi TNT-ul, lucrăm la remodernizarea liniilor de producţie pe aceste două componente extrem de importante. O să avem, în aproximativ doi ani şi jumătate, propriile noastre pulberi, într-un joint venture cu o mare companie din afara României, şi, de asemenea, avem mecanismul FMS pentru muniţie calibrul 155", a precizat Ivan, potrivit Agerpres. 

El a menţionat că în prezent se lucrează cu Ministerul Apărării pentru a se putea acoperi cât mai mult din necesarul Armatei române prin industria naţională de apărare.

„Avem două paliere, o dată necesarul intern, în care Ministerul Apărării vine şi face comenzi. Ei ne-au transmis Planul de înzestrare a Armatei Române. În momentul de faţă, colegii mei la nivel tehnic lucrează cu cei din MApN pe această analiză - necesarul Armatei române, pentru a vedea la modul foarte concret ceea ce putem să producem şi să livrăm mâine, pe de o parte, iar, pe de altă parte, acolo unde putem să facem investiţii, de exemplu, la Făgăraş, linia de producţie de TNT, de RDX, cum e situaţia fabricii de pulberi Victoria, la care deja am câştigat procesele de expropriere a terenului şi am intrat deja. Acum analizăm la modul foarte clar unde investim foarte ţintit şi unde putem să şi producem până la finalul acestui an - de la muniţie de calibrul 155, compatibilă NATO, până la tot ce înseamnă TNT, RDX. Suntem pregătiţi să extindem capacităţile de producţie şi acum lucrăm, împreună cu Ministerul Apărării, la acest mecanism de asigurare a cât mai mult din necesarul intern al României", a explicat ministrul Economiei.

Bogdan Ivan s-a referit, totodată, la modul în care România poate să intre în mecanismul SAFE de 150 de miliarde de euro privind înarmarea Uniunii Europene.

„Avem deja o altă dinamică europeană, (...) avem acel mecanism SAFE de până la 150 de miliarde de euro şi analizăm modul în care putem să intrăm cu necesarul României şi cu capacităţile de producţie publice şi private ale României, în parteneriat cu alte state, tocmai pentru a produce ceea ce alţii nu pot să o facă foarte bine. România are deja un profil extrem de interesant în tehnologie avansată, în securitate cibernetică, în AI, în drone, pentru că acest segment reprezintă două din cele şase puncte esenţiale din mecanismul SAFE al UE. Am avut deja întâlniri de lucru cu ministrul Apărării, cu ministrul Finanţelor, toţi specialiştii noştri deja lucrează, iar la finalul acestei săptămâni o să avem o întâlnire pentru a stabili ce facem, în ce termen şi cu ce surse de finanţare", a transmis ministrul. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zelenski respinge orice acord propus de SUA pentru resursele minerale dacă acesta...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când stăpâna ei tușește lângă ea. Felina și-a retras ușor lăbuța, vizibil deranjată
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal