Investitorii străini se retrag din uriașul proiect rusesc LNG 2 de producție a gazelor lichefiate, afectat de sancțiunile SUA
Compania japoneza Mitsui and Co a decis să-şi retragă angajaţii din proiectul rusesc Arctic LNG 2, pentru producţia de gaze naturale lichefiate (GNL), a informat marţi ziarul Sankei, citând mai multe surse, într-o nouă lovitură pentru acest proiect proiect afectat de sancţiunile impuse de SUA în urma războiului din Ucraina, transmite Reuters.
De teama impactului sancţiunilor, acţionarii străini şi-au suspendat participarea la proiect, renunţând la finanţare şi la contractele de achiziţie de GNL, a informat luni cotidianul Kommersant.
Sancţiunile au dus, de asemenea, la declararea de forţă majoră pentru aprovizionarea cu GNL din proiect, au declarat săptămâna trecută surse din industrie pentru Reuters.
Uzina este situată în Peninsula Gydan din Arctica şi va avea trei linii operaţionale, cu o capacitate de 6,6 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL).
Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia, plănuieşte să înceapă producţia până la sfârşitul acestui an.
A doua şi a treia linie urmează să înceapă operaţiunile în 2024, respectiv 2026.
Arctic LNG-2 ar fi al treilea proiect pe scară largă al Rusiei pentru producerea de GNL, după o fabrică Sakhalin 2 condusă de Gazprom în Pacificul Rusiei şi Yamal LNG, controlată de Novatek.
Arctic LNG-2 este condusă de Novatek, care deţine o participaţie de 60%. Alţi acţionari includ grupul energetic francez TotalEnergies, CNPC şi CNOOC din China, precum şi Japan Arctic LNG, un consorţiu al Mitsui & Co şi JOGMEC, fiecare deţinând o participaţie de 10%.
Investitorii vor putea vinde GNL în conformitate cu acţiunile lor. Novatek va avea dreptul de a vinde 11,9 milioane de tone de GNL pe an din proiect. Alţi acţionari vor putea vinde în jur de 2 milioane de tone fiecare.
Investiţiile sunt evaluate până la 21 de miliarde de dolari. Novatek plănuise iniţial să strângă aproximativ 9,5 miliarde de euro (10,11 miliarde de dolari) pentru finanţarea proiectelor, atât de la bănci ruseşti, cât şi de la bănci străine.
Dar, după ce Moscova a început ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina în februarie 2022, băncile internaţionale şi acţionarii au oprit finanţarea din cauza sancţiunilor.
China critică sancţiunile aplicate de SUA
Implicarea Chinei în proiectul rusesc de gaze naturale lichefiate Arctic LNG-2 nu ar trebui să fie ţinta vreunei intervenţii sau restricţii terţe, a declarat marţi Ministerul chinez de Externe, conform Reuters.
Statele Unite au impus sancţiuni asupra Artic LNG-2 în noiembrie, ca parte a unui pachet de noi măsuri radicale împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
Cooperarea economică dintre China şi Rusia a fost în interesul reciproc al ambelor ţări şi „nu ar trebui să fie interferată sau restricţionată de niciun terţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, la o conferinţă de presă de marţi.
„China s-a opus întotdeauna sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei extinse care nu se bazează pe dreptul internaţional”, a adăugat ea.