Construcția la controversatul gazoduct rusesc Nord Stream 2 a fost reluată vineri, în ciuda opoziției Statelor Unite, relatează The Moscow Times. Conducta, ar urma să transporte gaz rusesc spre Germania.
Lucrările la conducta de gaz, care valorează în jur de 10 miliarde de euro au fost suspendate de aproape un an din cauza sancțiunile pe care președintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a impus la sfârșitul anului 2019 și care au inclus înghețarea activelor și restricționarea vizelor pentru companiile implicate în construcție.
Administrația Trump a criticat activ Germania și alte țări europene pentru dependența lor de gazul rusesc. Președintele american a numit economia germană drept „captivă a Rusiei”.
Vineri, autoritatea germană pentru căi navigabile și gestionarea transportului a publicat o înștiințare cu privire la reluarea construcției pentru ultimii kilometri rămași din conductă.
În afară de gigantul rusesc Gazprom, care finanțează majoritar Nord Stream 2, alte companii implicate în proiect includ grupurile germane Wintershall și Uniper, grupul olandez-britanic Shell, grupul francez Engie și grupul austriac OMV.
În urma anunțului că vor fi reluate lucrările, Gazprom a crescut cu 3,5% pe bursa de la Moscova.
Cancelarul german Angela Merkel a rămas fermă în ce privește gazoductul, chiar și în condițiile a fost criticată dur în interioriul și în afara Germaniei în ce privește Nord Stream 2. Pe lângă Statele Unite, și alte state europene precum Polonia, Ucraina și statele baltice se opun puternic proiectului, temându-se că el ar urma să mărească dependența Europei de energia rusească, pe care Moscova ar putea, apoi, să o folosească pentru a pune presiune politică.