Dolarul a ajuns la maximul ultimilor 20 de ani. Rezerva Federală a SUA ar putea crește dobânzile
Dolarul se îndrepta spre a treia creștere săptămânală la rând și se afla vineri aproape de cele mai înalte niveluri din ultimele decenii față de euro și yen, în contextul în care investitorii nu aveau un interes crescut pentru vânzări înainte de publicarea datelor privind piața muncii din SUA, care ar putea spori susținerea unor creșteri de dobânzi agresive, transmite Reuters.
Datele dintr-un sondaj privind producția din SUA au fost de ajuns să împingă dolarul deasupra pragului de 140 de yeni pentru prima dată din 1998 și a ajuns la valori multianuale fără precedent față de lira sterlină și față de dolarul neozeelandez.
În raport cu dolarul mai puternic, euro a scăzut sub nivelul de paritate, la 0,9967 dolari, și nu era departe de cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, care a fost înregistrat săptămâna trecută, de 0,99005. Yenul a ajuns la nivelul de 140,4 în tranzacțiile din Asia.
Indexul dolarului a ajuns peste noapte la maximul ultimelor două decenii, de 109,99 și apoi a coborât ușor la 109,51. Este cu mai bine de 1% mai mare la o săptămână de când președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că dobânzile vor trebui să fie mari „pentru ceva vreme” pentru a controla inflația, afirmația luând prin surprindere piețele.
Lira sterlină a scăzut cu 0,7% și este mai jos cu aproape 1,5% în această săptămână.
Economiștii se așteaptă ca 300.000 de noi locuri de muncă să fi fost adăugate în august. O scădere surprinzătoare sub 275.000 ar fi necesară pentru a schimba evoluția dobânzilor.
Yuanul chinezesc a rămas sub presiune la 6,9073 pentru un dolar, pe fondul unor noi măsuri de restricții Covid-19 în Cengdu, care influențează deciziile investitorilor.
Ședințe ale băncilor centrale urmează să aibă loc în Europa și Australia săptămâna viitoare iar piețele se așteaptă la creșteri de dobânzi. Traderii văd o șansă de aproape 80% pentru o creștere de 75 de puncte de bază anunțată Banca Centrală Europeană.
- Etichete:
- euro
- dolar
- rezerva federala
- piete financiare
- yen