De ce se împrumută Guvernul pentru a finanţa deficitul bugetar. Isărescu: Altfel ar fi un şoc teribil pentru economie
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se împrumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului, deoarece acest lucru ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. El a explicat că soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli, şi pe partea de venituri.
Isărescu a afirmat, miercuri, că dacă Guvernul nu ar mai finanţa deficitul, atunci acest lucru va duce la mai multe crize, printre care economice şi politice.
„Aud discuţii în public că problema este faptul că Guvernul se împrumută. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute şi nu ar finanţa deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, înseamnă criză economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii ‘90, când nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică şi umblam disperaţi să găsim bani ca să finanţăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei”, a mai afirmat Mugur Isărescu.
El a explicat că soluţia nu este să fie oprită finanţarea deficitului.
„Soluţia nu este să opreşti finanţarea deficitului. Asta ar însemna un şoc teribil pentru economie şi pentru ţară. Soluţia este să reduci deficitul fiscal şi pe partea de cheltuieli, şi pe partea de venituri, în ambele părţi. Astea sunt opţiunile pe care trebuie să le facă Guvernul şi observaţi că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflaţia treptat în jos, nu bruscăm economia, nu apăsăm brutal pe frână, pe politica monetară, să nu creăm o recesiune pentru că asta ne mai trebuie într-un an electoral”, a mai transmis guvernatorul BNR citat de news.ro.
El a adăugat că pentru ţara noastră o recesiune în condiţiile unui deficit fiscal mare nu este o soluţie optimă şi a explicat că „o recesiune agravează situaţia fiscală şi pe cale de consecinţă are influenţe negative şi asupra inflaţiei”.
Mugur Isărescu a mai declarat că inflația e alimentată de creșterea salariilor.
„Încercăm să răspundem la întrebarea de ce celelalte țări au început să coboare rata de politică monetară și noi nu am făcut-o. Pentru că la ei inflația a coborât mai reped decât la noi. La noi și urcușul și coborâșul au fost ceva mai lent. Vedem aici o presiune aproape continuă în perioada următoare asupra inflației și asta și datorită costurile cu forță de muncă”, a afirmat Isărescu.
- Etichete:
- bnr
- deficit
- mugur isarescu
- dobanzi