Cu cât scade PIB-ul UE dacă Rusia taie gazul Europei (estimări Comisia Europeană)

Data actualizării: Data publicării:
conducte gaze si manometre
Conductă de gaze naturale. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană estimează că Produsul Intern Brut al Uniunii Europene va scădea cu 0,6% - 1% în cazul în care Rusia va opri complet furnizarea de gaze în UE, iar statele membre nu acţionează înainte să se întâmple acest lucru, aşa cum a cerut Bruxelles-ul miercuri.

În schimb, dacă se acţionează „din timp pentru diminuarea cererii”, scăderea PIB-ului comunitar va fi de până la 0,4%, conform calculelor transmise miercuri de Comisia Europeană într-un comunicatul citat de EFE, potrivit Agerpres.

Bruxelles subliniază că aceste estimări sunt valabile pentru o iarnă cu temperaturi medii şi avertizează că un anotimp mai rece decât s-a preconizat va creşte costurile întârzierii măsurilor şi ar putea presupune un impact mediu în PIB al UE de 0,9%-1,5%, în special pentru ţările cele mai expuse în cazul „tăierii gazelor”.

„Energia economisită în vară este energie disponibilă pentru la iarnă”, precizează CE în comunicat, menţionând că „este prioritar să se acţioneze acum”, pentru a nu trebui să se facă asta în mod neplanificat, în situaţie de criză, în toamnă.

Comisia mai semnalează că luarea din timp a măsurilor permite şi distribuirea eforturilor pe o perioadă mai lungă de timp, determină atenuarea îndoielilor de pe piaţă şi a volatilităţii preţurilor şi facilitează o mai bună proiectare a „măsurilor direcţionate şi eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a proteja industria”.

Comisia Europeană a propus miercuri un nou instrument legislativ, Planul european de reducere a cererii de gaze, care vizează diminuarea folosirii gazelor în Europa cu 15% până în primăvara viitoare, în condiţiile în care UE se confruntă cu riscul unor întreruperi suplimentare ale livrărilor de gaze din Rusia.

„Rusia folosește gazul ca pe o armă. Trebuie să ne ocupăm de securitatea noastră energetică la nivelul UE. Am învățat din pandemie că, dacă acționăm uniți, putem face față oricărei crize. Așadar, să acționăm împreună pentru a reduce consumul de gaze și pentru a asigura o plasă de siguranță pentru toate țările UE”, a subliniat Ursula von der Leyen pe Twitter.

Un număr de 12 state membre se confruntă deja cu o sistare parţială sau totală a furnizărilor de gaze din Rusia, fluxurile către Uniunea Europeană în iunie reprezentând mai puţin de o treime din media înregistrată în perioada 2016-2021.

Partenerii noștri
Playtech
Când se poate scădea nota la purtare. Noile modificări din statul elevului și regulile ce...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu...
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Prima cameră video inteligentă care depistează șoferii drogați sau băuți. Cum funcționează
Newsweek
DOCUMENT Poștașii aduc un bonus mare la pensie săptămâna aceasta. Care pensionari îl primesc?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Kate Winslet, apariție rară alături de fiul ei cel mare. Joe are 20 de ani și este copia fidelă a părinților...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic