Comisarul european pentru piaţă internă cere băncilor din UE să accelereze finanțarea tranziției energetice

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages tranzitie ecologica eoliene fabrica poluare
Comisarul european pentru piaţă internă cere băncilor din UE să accelereze finanțarea tranziției energetice. Sursa foto: Getty Images

Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, a cerut băncilor europene să acorde mai multă finanţare furnizorilor de minerale necesare pentru tranziţia energetică, în condiţiile în care UE pregăteşte planul său industrial Green Deal, transmite Reuters.

Comisia Europeană urmează să anunţe în 8 martie o nouă legislaţie privind materiile prime critice, pentru a asigura aprovizionarea blocului comunitar cu litiu, cobalt, nichel, mangan şi grafit, necesare pentru vehiculele electrice.

Breton a scos în evidenţă două probleme majore. Prima este dependenţa puternică de ţări precum China pentru materii prime, cum ar fi magneziul utilizat în produsele electronice, maşini şi echipamente industriale. A doua este aşteptata creştere colosalăa cererii.

Dependenţa UE de importurile de metale şi asigurarea aprovizionării a fost scoasă în evidenţă de industriile mari consumatoare de energie, care caută să-şi mute producţia în afara blocului comunitar, din cauza creşterii costurilor cu energia, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Din punct de vedere istoric, Rusia a fost pentru Europa un furnizor major de aluminiu, cobalt, nichel, cupru şi paladiu, notează Agerpres.

Vrem să investiţi în operaţiuni din lanţul de producere al materiilor prime critice, a declarat Breton la o întâlnire cu bănci din Europa, inclusiv Société Générale, Deutsche Bank şi Santander, conform unui document consultat de Reuters.

Uneori vă confruntaţi cu dificultăţi: aici în Europa, din cauza opoziţiei pe plan local sau a procedurilor greoaie, ori în restul lumii, unde aţi putea fi acuzaţi că sprijiniţi proiecte cu standarde scăzute de mediu sau sociale, a adăugat comisarul european pentru piaţă internă.

Deocamdată UE este în urma altor ţări occidentale, cum ar fi SUA sau Canada, care deja au adoptat legislaţii privind asigurarea mineralelor necesare pentru tranziţia energetică.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, anunţa săptămâna trecută un Fond european suveran de investiţii, prin care să se poată evita ca firmele să se mute în SUA.

Desigur, nu putem investi doar în Europa. De aceea am înfiinţat parteneriate strategice privind materiile prime critice cu Canada, Ucraina, Namibia şi Kazahstan. Şi suntem în negocieri avansate cu alte ţări, a explicat Breton.

În 2022, Guvernul Canadei a semnat un memorandum de înţelegere cu Volkswagen şi Mercedes pentru a furniza materii prime pentru bateriile vehiculelor electrice produse de cele două companii auto germane.

Înţelegerea cu Volkswagen va duce la adâncirea cooperării în privinţa producerii de baterii sustenabile pentru vehicule electrice şi furnizarea de minerale critice, în timp ce acordul cu Mercedes vizează întărirea colaborării cu firmele canadiene pe segmentul lanţurilor de aprovizionare cu baterii şi vehicule electrice, precum şi dezvoltarea unui lanţ de aprovizionare sustenabil pentru minerale critice în Canada.

Din ianuarie, Canada a încheiat o serie de acorduri pentru producerea de baterii, maşini electrice şi hibride, pentru a-şi îndeplini obiectivul ca până în 2035 să fie vândute doar vehicule cu emisii zero.

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
casă în Notting Hill, Londra.
Scandal imobiliar la Londra: o bogătașă georgiană acuză că i-a fost vândută o vilă istorică plină de molii...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului