CNN: Nouă companii occidentale au contribuit cu peste 15 miliarde de dolari la cufărul de război al lui Putin de la anexarea Crimeei
Nouă companii europene și americane de combustibili fosili au plătit Rusiei impozite și taxe în valoare totală de 15,8 miliarde de dolari de când Putin a anexat Crimeea în 2014, potrivit raportului unui grup de ONG-uri. Occidentul este criticat pentru că nu a rupt legăturile din domeniul energiei cu Rusia mai devreme și că astfel a ajutat la finanțarea războiului pe care Moscova l-a declanșat în Ucraina, scrie CNN.
Grupurile Global Witness, Greenpeace SUA și Oil Change International au folosit datele firmei independente de cercetare energetică Rystad Energy pentru a calcula câți bani au trimis companiile de petrol și gaze din America de Nord și Europa către statul rus.
ONG-urile au luat în calcul doar companiile care au operațiuni de explorare și producție în Rusia. Datele au fost publicate într-un moment în care Occidentul este criticat pentru tranzacțiile cu petrol, gaze și cărbune din Rusia, rezerve deținute în mare parte de statul rusesc, care au ajutat la finanțarea războiului din Ucraina.
Companii din SUA, Marea Britanie și Germania au furnizat cele mai multe fonduri Rusiei prin tranzacțiile cu combustibili fosili
Aceste plăți evidențiază cât de multe fonduri au fost transferate Rusiei de către companiile occidentale din domeniul energiei de când a fost anexată Crimeea.
Grupul de ONG-uri a analizat redevențe, taxe vamale, bonusuri, impozite și alte comisioane pe care Rusia le-a încasat pentru a strânge suma de 15,8 miliarde de dolari. În final, au întocmit o listă cu nouă companii din aceste regiuni care au plătit cei mai mulți bani.
Toate aceste plăți au fost legale. Alte companii multinaționale din afara sectorului energiei au participat la bugetul Rusiei prin tranzacții similare, potrivit CNN.
Shell, companie înregistrată în Marea Britanie, a plătit 7,85 de miliarde Rusiei – cea mai mare sumă dintre toate companiile listate, potrivit grupului care a publicat datele. Pe locul doi este compania americană ExxonMobil cu o sumă de 2,81 de miliarde.
Două companii din Germania, Wintershall și Wintershall DEA, care între timp au fuzionat, au plătit în total 2,86 de miliarde de dolari. BP, compania multinațională de petrol și gaz din Marea Britanie, a plătit 817 milioane de dolari, potrivit datelor Rystad.
Dacă includem acțiunile deținute în companiile rusești, suma este aproape de 100 de miliarde de dolari
Companiile identificate în raport sunt responsabile și pentru alte miliarde de dolari care se scurg spre statul rus din cauza acțiunilor pe care le dețin în companiile energetice din Rusia.
„Adevărata sumă pe care aceste companii au plătit-o Rusiei este mult mai apropiată de pragul de 100 de miliarde de dolari, dar este ascunsă de acțiunile pe care le dețin în companiile rusești”, a spus Murray Worthy, lider de campanie la Global Winess, referindu-se la plățile făcute în perioada dintre anexarea Crimeei și sfârșitul anului 2021.
„Credem că BP, de una singură, este responsabilă pentru 78,4 miliarde de dolari care s-au dus spre guvernul rus prin acțiunile pe care le deține în gigantul de petrol și gaze Rosneft, pe care au zis că le-au deținut până acum câteva săptămâni”, a spus Worthy pentru CNN.
„Industria rusească a energiei reprezintă cea mai importantă sursă de venit a lui Putin, iar companii precum BP au continuat să facă afaceri cu Rusia în ciuda invadării Crimeei”, a adăugat Worthy. „Au continuat să alimenteze cufărul de război [al lui Putin] și ar trebui să se întrebe dacă au sângele ucrainenilor pe mâinile lor.”
BP a anunțat că va renunța la acțiunile pe care le deținea în companiile rusești la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, și alte companii i-au urmat exemplul.
Purtătorul de cuvânt al BP, David Nicholas, a spus pentru CNN că nu recunoaște suma de 78,4 miliarde de dolari și a explicat că BP i-a plătit Rusiei în mod direct taxe în valoare de 350 de milioane de dolari în perioada 2015-2020.
Consilier ONG: Renunțarea la combustibilii fosili ai Rusiei trebuia făcută mult mai devreme
Alexandra Gillies, un consilier al Institutului pentru Guvernarea Resurselor Naturale (IGRN), a spus că ieșirea de pe piața rusească a multor firme occidentale reprezintă un pas în direcția corectă, dar că ar fi trebuit să o facă mult mai devreme.
Potrivit datelor IGRN, Rosneft a transferat către statul rus 58,6 miliarde de dolari în 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid-19.
„A fost nevoie de invadarea Ucrainei pentru ca firmele petroliere să spună: 'Știi ceva? Nu vrem să-i permitem acestui regim să facă ceea ce face acum'. Ar fi trebuit să ia această decizie mult mai devreme, când a fost invadată Crimeea, sau din cauza naturii represive a regimului lui Putin, sau când regimul lui Putin a intervenit în alegerile din Statele Unite, sau când a otrăvit membri ai opoziției, chiar și pe sol britanic”, a spus Gillies.
„Au fost atât de multe momente în ultimii ani când companiile occidentale ar fi trebuit să se delimiteze de cooperarea cu regimul [lui Putin]”, a mai spus Gillies. Celelalte patru companii listate în raportul ONG-urilor sunt TotalEnergies din Franța (568 de milioane de dolari), Equinor din Norvegia (455 de milioane), OMV din Austria (246 de milioane) și Trafigura din Elveția (202 milioane).
O parte dintre companiile listate în raport au anunțat că vor renunța treptat la petrolul și gazele rusești.
„Acum este momentul să încheiem era combustibililor fosili”
Lorne Stockman, co-director de cercetare la Oil Change International, a spus că lumea trebuie să evite să cumpere combustibili fosili de la alte regimuri totalitare pentru a înlocui resursele rusești.
„Combustibilii fosili sunt moneda despoților, a dictatorilor și a războinicilor. Dependența noastră globală de petrol și gaze nu numai că ne ucide planeta, dar ne și face lumea un loc mai puțin sigur și echitabil”, a spus Stockman. „Marii poluatori occidentali precum BP și Shell au fost toți prea fericiți să lucreze în țări cu antecedente oribile în privința drepturilor omului în ultima sută de ani.”
„Acum este momentul să încheiem era combustibililor fosili.”
- Etichete:
- companii petroliere
- gaze rusesti
- sanctiuni rusia
- razboi ucraina
- combustibili fosili
- petrol rusesc