Banii în mișcare. De ce este bine să-ți faci asigurare de viață dacă ai credit
Continuăm să vorbim despre asigurări și, în cele ce urmează, punctăm tot ce trebuie să știi cu privire la asigurările de viață. Înainte de a alege produsul potrivit, trebuie să știi că asigurările de viață se împart în trei categorii principale, fiecare cu o componentă diferită: protecție, economisire și investiție.
Rolul principal al asigurărilor de viață, indiferent de tipul lor, este de a proteja persoana asigurată și/sau membrii familiei împotriva riscului de accidente, a riscului de îmbolnăvire, inclusiv a decesului survenit în urmă acestor două cauze. Astfel, este prevenit colapsul financiar și dependența familiilor de sistemul public de asistență socială. Ai mai puține griji și siguranță mai mare pentru tine și familia ta.
Asigurarea de deces
Asigurarea de viață cu componentă exclusivă de protecție acoperă decesul persoanei asigurate. Atunci când îți faci o astfel de poliță trebuie să ai în vedere faptul că dacă la maturitatea/ încheierea perioadei contractuale evenimentul nu s-a produs, beneficiarul nu va primi o sumă asigurată, iar produsul nu are valoare de răscumparare. Există asigurări temporare de viață cu durată relativ scurtă de valabilitate, motiv pentru care se potrivesc celor care vor să contracteze un credit.
Îți recomand să ai și o asigurare de viață pentru perioada rambursării unui credit, mai ales în primii ani după contractarea acestuia. Practic, poți fixa despăgubirea la valoarea principala a creditului de rambursat. În cazul unui eveniment nefericit al decesului debitorului asigurat, această strategie previne preluarea datoriei de către familia moștenitoare.
Asigurarea de viață cu componentă de economisire acoperă decesul persoanei asigurate, însă garantează și o sumă asigurată la supraviețuirea asiguratului la termenul specificat în contractul de asigurare. Unele produse de acest gen au și o componentă investitională, respectiv participarea la profit, care vine în completarea sumei asigurate, atât la deces, cât și la supraviețuire. Practic, spunem că produsul are valoare de răscumpărare.
Asigurarea pentru studii
Sunt asigurări cu durată de valabilitate pe termen lung și vin în întâmpinarea clienților care doresc, spre exemplu, să ofere copiilor lor o sumă care să acopere costurile generate de urmarea cursurilor de învățământ superior. În funcție de opțiunea aleasă, plata sumei asigurate la maturitatea contractului se poate face în tranșă integrală sau sub formă de rente și/sau dotă.
Asigurarea de viață cu economisire pentru copii
Dacă vrei să le asiguri copiilor o anumită suma la vârstă majoratului, indiferent ce se întâmplă cu tine între timp, o asigurare de viață cu economisire și maturitate la vârsta majoratului copiilor este soluția de care ai nevoie!
Asigurarea de viață cu componentă de investiție
Asigurarea de viață cu componentă de investiție, denumită și Unit-linked, acoperă decesul persoanei asigurate și, la maturitatea contractului, beneficiarul poate primi fie suma asigurată și valoarea contului de investiții, fie doar valoarea contului de investiții. Atunci când îți faci o astfel de poliță trebuie să ai în vedere faptul că produsul are valoare de răscumpărare.
Cu toate că uneori ne putem gândi că nouă nu are cum să ni se întâmple, cifrele din industrie ne demonstrează că, uneori, astfel de evenimente apar și este bine să le înfruntăm asigurați.
Spre exemplu, în 2019, industria de asigurări a plătit în baza asigurărilor de viață indemnizații de asigurare de peste 49 de milioane de euro, ceea ce înseamnă peste 134.000 euro pe zi.
Ce preferă românii
În ce privește procedurile pentru avizarea unei daune, pașii sunt enunțati în termenii și condițiile contractuale care însoțesc contractul și polița de asigurare. De asemenea, asigurătorii pun la dispoziția clienților lor prin mijloace proprii, website, aplicații mobile, contact center, procedura de instrumentare a unei cereri de despăgubire care include setul de informații și documente pe care un client trebuie să le furnizeze în caz de daună, de la caz la caz.
Cele mai recente studii, precum Barometrul UNSAR-IRES din 2020, arată că, atunci când vine vorba despre viață, 1 din 5 români are o deschidere mai mare față de soluții de protecție financiară care acoperă șomajul. Totodată, printre instrumentele financiare de economisire preferate de aceștia, 18-50 ani, care au fost cel mai des menționate, se numără depozitul bancar, cumpărarea de valută și încheierea unei polițe de asigurare de viață cu componentă de economisire.