Banii în mișcare. Ce servicii medicale pot fi decontate prin asigurarea voluntară de sănătate
Continuăm să vorbim despre asigurări și, în cele ce urmează, punctăm tot ce trebuie să știi cu privire la asigurările de sănătate.
Asigurarea voluntară de sănătate este un instrument financiar care acoperă, total sau parțial, riscurile de îmbolnăvire și accident, preluând costurile cu serviciile medicale în astfel de situații. Aceste servicii medicale se pot accesa în scop de prevenție, diagnosticare și/sau tratare a unei afecțiuni medicale cauzate de un risc acoperit de polița de sănătate.
Cu titlu de exemplificare, enumerăm doar câteva dintre nevoile asigurate:
- serviciile medicale în ambulatoriu, unde avem consultațiile la medicul generalist, la medicul specialist, investigații și analize medicale în scop de diagnosticare, tratamente și proceduri clinice non- chirurgicale;
- spitalizarea și intervenții chirurgicale;
- tratament la domiciliu și recuperare medicală după un episod de boală;
- servicii de monitorizare a sarcinii;
- indemnizația pentru maternitate;
- indemnizația pentru spitalizare;
- decontarea costurilor cu proteze, orteze sau diferite tratamente stomatologice.
Cum se stabilește nivelul primei de asigurare
Polițele de asigurare nu sunt standard, ci diferă de la un asigurător la altul, în funcție de nevoile specifice ale persoanelor asigurate, de riscurile și serviciile medicale care se doresc a fi acoperite și de tipurile de produse pe care asigurătorul le comercializează.
Indiferent de caz, în baza unei analize a cerințelor și necesităților clientului, se stabilește o listă de riscuri asigurate, cu sume asigurate și excluderile aferente. Toate acestea determină, implicit, nivelul primei de asigurare necesar pentru acoperirea costului acestora.
Ca regulă, asigurătorii care vând aceste produse au o rețea de furnizori de servicii medicale cu care se află în contract, la care persoană asigurată poate apela. Costurile serviciilor medicale sunt despăgubite din asigurare, urmând că asigurătorul să deconteze aceste cheltuieli direct la furnizor sau să le ramburseze către asigurat, dacă acesta optează, spre exemplu, pentru un furnizor din afara rețelei.
Asigurările voluntare de sănătate pot fi încheiate direct cu asigurătorul sau prin intermediul unui distribuitor de asigurări, agent, companie de brokeraj. Acestea pot fi contractate în două modalități:
Individual: încheiate direct de client;
La nivel de grup: încheiate de angajator pentru angajații săi că parte din pachetul de beneficii salariale.
Avantajele unei asigurăro voluntare de sănătate
Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale unei asigurări voluntare de sănătate:
În primul rând, bugetul familiei este protejat în cazul apariției unui accident sau a unei boli care presupune costuri suplimentare față de cheltuielile regulate ale familiei;
În alt doilea rând, îți oferă libertatea de a alege furnizorii de servicii medicale, chiar și din străinătate, în funcție de nevoile tale specifice;
De asemenea, îți oferă posibilitatea de a alege alte condiții sau o altă modalitate de tratare a afecțiunilor medicale față de ceea ce oferă sistemul public de asigurări.
Nu în ultimul rând, cheltuielile cu asigurarea voluntară de sănătatea beneficiază de deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro/persoană pe an.
Important: asigurarea voluntară de sănătate nu substituie și nu înlocuiește asigurarea socială de sănătate, ci oferă un nivel suplimentar de protecție, inclusiv financiară. Utilitatea ei apare în cazul unei boli care nu este acoperită de asigurarea socială de sănătate sau pentru o modalitate de acces diferită la serviciile medicale necesare.
Cu toate că uneori ne putem gândi că nouă nu are cum să ni se întâmple, cifrele din industrie ne demonstrează că, uneori, astfel de evenimente apar și este bine să le înfruntăm asigurați.
Spre exemplu, în 2019, industria de asigurări a plătit în baza asigurărilor voluntare de sănătate peste 46 milioane de euro indemnizații de asigurare, ceea ce înseamnă peste 126.000 de euro pe zi.
Barometrul IRES-UNSAR privind Percepția riscului și cultura asigurărilor din România arată că 36% dintre români declară că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate ca urmare a pandemiei COVID-19, în condițiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situația financiară actuală - fiind menționat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenți.