DEZBATERE în "Jurnalul de seară". Cum s-au derulat, în timp, negocierile cu FMI. T. Barna: Fondul poate fi păcălit dacă vii cu o lege în plus

Data publicării:
jurnal 2

„E greu de spus dacă aceste discuţii sunt negocieri de fapt. De foarte multe ori, FMI venea cu acordul scris de la Washington, se traducea în română şi se semna. Au fost situaţii când FMI a venit cu acordul scris, trimis pe mail la Ministerul de Finanţe, s-a tradus şi miniştrii de resort mergeau la discuţii ca să nu stea acasă. Şi de multe ori se ducea un secretar de stat ca să se bifeze capitolul de negocieri. În afară de reducerea CAS, toate celelalte sunt creşteri de impozite şi taxe şi de accize, inclusiv creşterea salariului minim înseamnă un calcul foarte bine pus la punct de ministerul de finanţe de creştere a veniturilor, a încasărilor din accize şi impozite. Salariatul se duce acasă cu 10% în plus probabil, dar impozitele se măresc pentru că bugetul are o problemă foarte mare. În ianuarie a fost un acord cu FMI şi bugetul a fost întârziat pentru că nu aveau acordul FMI şi nu puteau să intre în Parlament cu bugetul - atunci un foarte mare gol s-a acoperit cu impozitele din agricultură. Şi am văzut dovada acestui fapt prin rectificarea bugetară. Aceste artificii se pot face. FMI poate fi păcălit. Dacă vii cu o lege în plus cum era legea cu impozitul pe agricultură ei te cred pe cuvânt că o să faci, o să încasezi”, a declarat Tanczos Barna.

La rândul său, deputatul PSD Miron Mitrea a descris modul în care se derulau negocierile cu FMI când era ministru al Guvernului: „FMI era mult mai larg acum 10-12 ani când negociam eu cu ei. Chiar veneau cu hârtia goală. Dar erau alte vremuri. Era mai larg, probabil că în ultimii ani a fost mai des tras pe linie moartă de diferite guverne care una au spus şi alta au spus şi au termene scurte.

„Experienţa mea, în 2001 când am intrat în minister am avut nevoie de nouă luni ca băncile să înceapă să îmi crediteze lucrările. În 2004 nici nu mai vorbeam eu cu băncile, aveam un consilier care discuta. Ne câştigasem încrederea. Probabil şi guvernul Ponta trebuie să îşi câştige încrederea, să se vadă că se ţin de cuvânt, probabil că o să se ţină, eu aşa cred. Şi atunci aceste teste cu facem pe 6 luni şi mai vedem vor dispărea. Probabil au o experienţă mai tristă cu România şi suflă şi ei în iaurt”, a spus Miron Mitrea.

Invitat în studioul Digi24, deputatul PNL Ludovic Orban a susţinut necesitatea investiţiilor ecoomice, fără de care nu poate exista creştere economică, precum şi necesitatea găsirii unei alte soluţii de finanţare.

„Fără investiţii economice nu poate să pornească şi nu poate exista creştere economică. E fundamentală orientarea guvernului pe atragerea investiţiilor şi pe stimularea investiţiilor atât în sectorul public, cât şi straine, pe creşterea suportului sistemului financiar bancar pentru investiţii. Aici e o mare problemă în România, firmele din România nu mai primesc credite de la bănci decât în condiţii extrem de dificile pentru că băncile, împrumutând statul, îşi asigură veniturile necesare ca să poată să plătescă dobânda la depozit pentru cei care îşi depun banii. (...) După părerea mea ar trebui să găsească altă soluţie de finanţare. În ce ne priveşte pe noi ca liberali, am încheiat acordul cu FMI, am renunţat la asistenţa FMI şi nu s-a întâmplat nimic, ba chiar a existat o perioadă de creştere economică foarte rapidă”, a afirmat Ludovic Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...