Leul s-a depreciat cu 3% raportat la valoarea înregistrată acum un an, de la 4,38 lei la 4,53 lei. Diferenţa se simte în special la sume mari.
Pentru o maşină Dacia Logan, la preţul minim de 7000 de euro, cumpărătorul plăteşte acum echivalentul a 31.700 de lei, cu aproape 1.100 de lei în plus faţă de ianuarie 2013. Diferenţa este mult mai mare dacă ne raportăm la preţul unui apartament. O locuinţă de 50.000 de euro este mai scumpă acum cu 7.700 de lei faţă de ianuarie 2013, doar din diferenţa de curs.
La fel de atenţi la cursul valutar sunt şi cei care au împrumuturi la bănci.
„Comparativ cu un an în urmă, plătim cu aproape 50 de lei în plus la o rată de 300 de euro. Mare parte din facturile la utilităţi, mă refer la cele de telefonie, cablu şi internet şi sunt raportate la moneda europeană. Pentru un abonament de 10 euro, românii vor scoate în plus 15 lei, lună de lună”, spune analistul financiar Diana Țăruș.
Scumpirile se vor simţi şi la mărfurile importate. 70% dintre produsele alimentare de pe piaţa românească vin din import, astfel că mâncarea va costa mai mult dacă valoarea euro va continua să crească. Efectele în preţurile produselor din raft se vor simţi abia peste câteva luni. Câştigătorii de pe urma unui euro scump sunt exportatorii.
„Cei care au încasat în aceste zile într-adevăr valută se pot bucura, pentru că pe valuta respectivă vor încasa mai mulţi lei. Dar nu aşa se face un comerţ”, spune Mihai Ionescu preşedinte Asociației Naționale a Importatorilor și Exportatorilor din România.
O cotaţie ridicată la euro îi ajută pe exportatori doar dacă valoarea se păstrează pe un termen lung.