De două luni, Banca Naţională le cere băncilor să rezolve problema, însă situaţia e neschimbată. Oficialii BNR spun că paguba celor care au conturi de economii ar putea fi şi mai mare, pentru că e posibil ca dobânzile să scadă şi mai mult.
Românii care au crezut că-şi vor înmulţi economiile depunându-le la bancă s-au înşelat. Sunt tot mai dese cazurile în care oamenii retrag mai puţin decât au depus.
Bancherii recunosc şi ei că sunt situaţii în care dobâda mică şi comisionul mare anulează tot câştigul, iar în unele situaţii clienţii chiar pierd bani.
„Asta este riscul care se întâmplă atunci când sistemul e stabil. Asta e situaţia, dar măcar ştiu că sunt puşi banii la un loc sigur”, explică Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
La un depozit pe o lună de 4.500 de lei, dobânda anuală este de 3%. Dacă scădem însă impozitul pe venit şi comisionul băncii, clientul ajunge să scoată cu 9 lei mai puţin decât a depus iniţial. Paguba este şi mai mare la acelaşi depozit în euro, unde clientul ajunge să retragă după o lună cu patru euro mai puţin.
„Este posibil să avem în continuare reduceri. Vestea rea pentru cei care dacă îşi ţin banii s-ar putea să aibă dobânzi real negative”, spune Radu Gheţea.
În urmă cu două luni, BNR a cerut băncilor să ia măsuri pentru ca românii care-şi ţin banii în bănci să nu mai retragă mai puţin decât au depus. Însă nu le poate obliga.
„Când vă duceţi la alimentară există vreun for care să-i spună cât să pună preţul? El are un preţ, are un adaos comercial. Comisionul e un fel de adaos comercial”, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Aproape 14 milioane de români au economii în bănci de 104 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o medie de 7.500 lei pentru fiecare client, potrivit Fondului Naţional de Garantare.
Numărul românilor care pun bani deoparte a scăzut cu aproape 750.000 în ultimul an.