Delegația japoneză, interesată de calitatea forței de muncă și mediul IT din România

Data publicării:
guvern japonezi

Calitatea forţei de muncă şi mediul tehnologiei informaţiei sunt câteva dintre elementele ce atrag investitorii japonezi în România, a apreciat, marţi, la o întâlnire cu jurnaliştii, Norio Maruyama - director general pentru presă şi diplomaţie publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) japonez.

Maruyama, care este purtătorul de cuvânt al delegaţiei ce l-a însoţit în România, Bulgaria, Serbia şi ţările baltice pe premierul nipon Shinzo Abe, a vorbit despre vizita înaltului demnitar la Bucureşti şi despre câteva dintre priorităţile relaţiei viitoare România-Japonia.

„Companiile japoneze sunt interesate de România. Calitatea forţei de muncă şi mediul tehnologiei informaţiilor în România sunt foarte atrăgătoare pentru companiile japoneze”, a punctat purtătorul de cuvânt.

În ceea ce priveşte colaborarea economică România-Japonia, Maruyama a menţionat, drept context, Acordul de parteneriat economic Japonia-Uniunea Europeană.

„Japonia şi Uniunea Europeană împart aceleaşi valori fundamentale - apărăm democraţia, statul de drept şi drepturile omului, alături de alte valori fundamentale”, a spus el. În prezent, adăugat oficialul nipon, „ordinea internaţională bazată pe acest valori se confruntă cu provocări serioase”.

„Astfel, vrem să avem o colaborare mai strânsă cu Uniunea Europeană, pentru a fi capabili să menţinem această ordine internaţională, bazată pe valorile acestea”, a punctat Maruyama.

El a vorbit de mediul întâlnit în ţările vizitate de premierul Shinzo Abe - Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Serbia şi România. „În aceste regiuni există un mare potenţial economic”, a evidenţiat el. Acesta a punctat că toţi cei peste 30 de membri ai delegaţiei de oameni de afaceri prezenţi în acest „turneu” al premierului reprezintă start-up-uri şi companii mari. „Cred că va fi bine să avem un tip de cooperare public-privat pentru a face relaţia economică bilaterală mai puternică”, a adăugat Maruyama.

Purtătorul de cuvânt a apreciat că vizita delegaţiei cu oameni de afaceri de la Guvernul României de marţi a fost „fructuoasă”.

„Nu a avut loc o discuţie între premier şi omologul său, din motivele pe care le cunoaşteţi, dar considerăm că această vizită este una foarte fructuoasă. Întâlnirea cu vicepremierul o considerăm unul din stâlpii acestei vizite - întâlnirea cu oamenii de afaceri”, a apreciat el.

El a adăugat că discuţia a fost „foarte deschisă”.

În contextul demisiei premierului Mihai Tudose, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai mers marţi, la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon. Delegaţia economică a fost condusă de Kotaro Nogami, director adjunct al Cabinetului premierului japonez, şeful misiunii economice şi a fost primită de vicepremierul Paul Stănescu.

Citiți și: 

  • Ce l-a impresionat pe premierul Japoniei la București
  • Euronews despre vizita premierului japonez în România: E cineva acolo?

    „Oamenii de afaceri vor fi aceiaşi, este vorba de afaceri. Oamenii de afaceri japonezi au venit aici, în Bucureşti, pentru a-şi întâlni partenerii. Este vorba de CEO ai unor companii mari, ai unor start-up-uri de ultimă generaţie în IT. (...) Poate (vicepremierul - n.r.) se va schimba, dar el este persoana care a putut explica mediul economic de aici. Credem că acest lucru este extrem de important”, a declarat Norio Maruyama, referitor la această situaţie.

    El a amintit că Japonia este cel mai mare cel mai mare investitor asiatic în România şi că „40.000 de locuri de muncă au fost create pentru români, în România, de către companiile japoneze”.

    Norio Maruyama a spus că proiectul liniei de metrou spre aeroportul Otopeni, care acum este „într-un stadiu foarte important” a fost menţionat de premierul Shinzo Abe în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

    „Infrastructura este importantă când este vorba de investiţiile japoneze, pentru că nivelul infrastructurii este unul dintre criteriile companiilor japoneze care vor să vină”, a spus purtătorul de cuvânt al delegaţiei nipone.

    El a spus şi că premierul Japoniei şi Iohannis au vorbit despre programul visa waiver, despre situaţia din Coreea de Nord şi evoluţia relaţiilor româno-nipone.

    „Am ajuns la un acord să ducem mai departe nivelul relaţiilor noastre bilaterale - atât la nivel politic cât şi economic, deoarece considerăm că suntem parteneri foarte importanţi. Şi am stabilit, în 2013, printr-o declaraţie comună ale ministerelor de externe, că trebuie să avem un parteneriat strategic”, a evidenţiat Maruyama.

    El a revenit asupra perspectivelor mediului economic din România. „Aici, în România, există un mediu foarte interesant. (...) Este calitatea forţei de muncă, în primul rând. Este ceva ce companiile japoneze caută. Acordul de parteneriat economic cu UE o să îi facă pe investitorii japonezi să reevalueze, de exemplu, România”, a punctat el, menţionând mediul IT şi viteza internetului. „Aveţi potenţialul de a atrage firme japoneze”, a spus reprezentantul MAE japonez.

    Printre firmele reprezentate, la nivelul delegaţiei ce l-a însoţit pe premierul japonez Shinzo Abe la Bucureşti, s-au numărat Mitsubishi Corporation, NTT Data Corporation şi IHI Corporation.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...