Suspendarea schemei de sprijin pentru energia regenerabilă va avea un efect mai puţin fericit decât cel anunţat de ministrul Energiei. Astfel, deşi consumatorii vor plăti doar un certificat verde în loc de două pentru energia eoliană, scăderea nu va fi de 10% cum anunţase Constantin Niţă.
Potrivit companiei care deţine cel mai mare parc de turbine eoliene din Europa, investitorii în energie au fost forţaţi să ieftinească facturile cu 4,8%, deşi calculele lor arătau că ieftinirea trebuie să fie mai mică. Totuşi, guvernanţii îşi doreau ca reducerea să se apropie cât mai mult de estimările lor, chiar dacă acestea nu erau realiste, aşa încât invstitorii susţin că n-au avut de ales.
„Nu înţeleg de ce trebuie să fim pedepsiţi dacă investim. Iar noi investim cel mai mult”, declară Jan Verskrna, preşedinte al unei companii energetice.
Scăderea generată de reducerea numărului de certificate verzi ar putea fi însă chiar mai mică. Furnizorii de energie electrică spun că au de recuperat investiţii de 370 de milioane de lei, iar în următorii cinci ani suma de pe facturi ar trebui să fie mai mare cu câteva procente. Autoritatea de Reglementare a recunoscut deja aceste investiţii şi este doar o problemă de timp până când majorările se vor aplica.
„Ceea ce ANRE deja a analizat şi a găsit corect, justificat că ni se cuvine pentru investiţiile făcute. Deci putem să ne ducem cu gândul la 2,4-2,5% creştere în fiecare an”, afirmă Adrian Borotea, director al unei companii de furnizare a energiei electrice.
Cum ar putea arata factura la energie
De la 1 iulie: -4,8%
cauza: reducere certificate verzi
De la 1 iulie: +2,5%
cauza: recunoaşterea investiţiilor în reţeaua electrică
Total: -2,3%
Trăgând linie şi adunând, vom avea o ieftinire a energiei cu 4,8% de la 1 iulie şi o posibilă scumpire de 2,5%. Cu alte cuvinte, o factură de 100 de lei se va ieftini cu puţin peste 2 lei anul acesta.