De ce este nevoie de o a doua rectificare bugetară. Explicațiile Ministerului Finanțelor

Data publicării:
liviu voinea - 5691808-Mediafax Group-Razvan Lupica 1

MFP a anunțat luni că a pus în dezbatere a doua şi ultima rectificare bugetară din anul 2013 și a argumentat această necesitate.

Rectificarea bugetară se referă la ajustarea cheltuielilor faţă de prognoza de venituri, şi include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, la 2,5% pe metodologie cash şi 2,6% pe metodologia ESA. Majorarea de 0,2% din PIB este destinată exclusiv cofinanţării fondurilor europene, se arată într-un comunicat al ministerului.

Rectificarea, în forma prezentată, a fost agreată cu partenerii internaţionali ai României, Comisia Europeană şi FMI, spun oficialii MFP.

„Necesitatea rectificării bugetare este determinată de următorii factori:

1. Nerealizarea veniturilor bugetului general consolidat faţă de program, estimată la 3,71 miliarde lei în intervalul august-decembrie 2013. Execuţia bugetară s-a menţinut totuşi în ţintele agreate cu partenerii internaţionali, respectiv deficit de 1,3% din PIB la 9 luni, prin managementul prudent al cheltuielilor publice.

2. Creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, ceea ce duce la necesitatea creşterii cofinanţării pentru fondurile structurale, deci o creştere de cheltuieli cu destinaţie precisă de investiţii.

3. Modificarea indicatorilor macroeconomici, în sensul creşterii prognozei de PIB de la 1,9% la 2,2% şi a scăderii prognozei de inflaţie, cu implicaţii asupra PIB-ului nominal.

4. Realizarea unor economii în execuţia bugetară, în special la cheltuielile cu dobânzile (cca. 450 milioane lei), în urma scăderii substanţiale a riscului de ţară şi a dobânzii la care se împrumută România în 2013.

5. Susţinerea cererii interne, prin nereflectarea integrală a nerealizării de venituri în reducerea cheltuielilor.

6. Continuarea consolidării fiscale, prin reducerea deficitului ESA de la 3% în 2012 la 2,6% în 2013”.

Potrivit MFP, cu ocazia rectificării, s-au acordat suplimentar 354 milioane lei pentru cheltuieli salariale, din care 167 milioane lei la bugetul de stat (în principal pentru Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei) şi 187 milioane lei la bugetele locale pentru învăţământul preuniversitar. S-au acordat suplimentar 77 milioane lei la bugetele locale pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Au fost totodată suplimentate cheltuielile de investiţii pentru metrou cu suma de 190 milioane lei, din care 165 milioane pentru Magistrala V şi 25 milioane pentru Magistrala VI. A fost suplimentat şi bugetul ANSVSA cu 23 milioane lei pentru realizarea programelor sale, arată ministerul.

Principalele reduceri de cheltuieli au fost operate în funcţie de economiile înregistrate în execuţie pe primele 9 luni. Cheltuielile de capital pe bugetul de stat se ajustează doar cu 62 milioane lei, se precizează în document.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri