”Noi am promis - şi noi, şi primul ministru - că, dacă pe parcursul anului 2015 încasările vor permite, nu vom ezita şi primul sector în care vom reduce TVA este sectorul de carne, nu numai la carne, ci la tot lanţul de producţie de piaţă care depăşeşte din cunoştinţele mele 3 miliarde de euro, deci scăderea TVA de la 24 la 9% ar fi consistentă. Primul ministru a spus 'cel târziu la începutul lui 2016', asta nu înseamnă că, dacă la jumătatea anului încasările o vor permite, nu vom ezita să facem această reducere”, a afirmat Daniel Constantin, în cadrul discuţiilor pe marginea avizării bugetului Ministerului Agriculturii, în comisiile de specialitate din Parlament.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în cadrul şedinţei Parlamentului în care s-a dat vot pe învestitura noului Guvern, că taxa pe valoarea adăugată va putea fi redusă la alte produse alimentare decât cele de panificaţie cel târziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei creşteri a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole.
"1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agroalimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar trei, ci cinci ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare", a spus Victor Ponta în discursul ţinut în plenul Parlamentului.