Dan Diaconescu a confirmat azi că va participa la licitația pentru preluarea companiei CFR Marfă într-o conferinţă de presă organizată la Grupul PP-DD din Senat, răspunzând la întrebarea unui reporter. Decizia sa vine după eșecul de la licitația privind privatizarea Oltchim.
„Aş vrea să mă vedeţi drept câştigător al licitaţiei după ce se va semna contractul de privatizare. Nu mai vreau să fac acea procedură pe care eu am considerat-o cinstită, onestă, dar a fost interpretată ca o doză de naivitate, din partea domnului Ponta. S-a folosit de statul român, de pârghiile pe care le avea pentru a mă înlătura din licitaţie. El voia, cu tot dinadinsul, să îi dea lui Zaremba acel combinat (…)”, a spus Dan Diaconescu.
El a adăugat că va lupta pentru salvarea CFR Marfă.
„La CFR, în continuare, mă voi lupta pentru poporul român să salvăm această companie, dar de data aceasta, repet, abia după ce o să îl vedeţi pe câştigătorul final, de abia după ce câştigătorul va semna contractul de privatizare cu domnul Ponta, doar atunci o să mă vedeţi pe mine lângă acel câştigător, în spatele lui sau în faţa lui. Este cert că voi participa, dar niciodată nu o să ştiţi în numele sau în baza căreia dintre firmele care se vor înscrie la licitaţie”, a declarat Dan Diaconescu.
Potrivit afirmaţiilor sale, suma de 10 de milioane de euro cerută ca garanţie este o sumă mare, dar destul de mică în comparaţie cu averea uriaşă pe care ar putea să o piardă poporul român.
Dan Diaconescu a mai afirmat că suma dorită, de 50 de milioane de euro, este egală cu valoarea a 25 de locomotive, în condiţiile în care cu această ocazie sunt vândute locomotive de câteva miliarde de euro.
La începutul lunii, strategia de privatizare a CFR Marfă a fost aprobată în şedinţa Executivului. Autorităţile vor să scoată compania la privatizare cel târziu la mijlocul lunii martie, astfel încât până pe 15 mai să fie gata lista scurtă cu investitorii interesaţi. Câştigătorul licitaţiei ar trebui să fie desemnat până pe 20 iunie.
Dan Diaconescu a fost declarat câştigător, la sfârşitul lunii septembrie, al licitaţiei pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.