Dacian Cioloș, președintele PLUS, a declarat, la emisiunea „În fața ta”, la Digi24, că PSD a dat „dovadă clară de incapacitate de a guverna această țară”, iar unul dintre motive este faptul că nu la jumătate lunii februarie România nu are încă bugetul pe 2019. „Pe Dragnea nu-l mai cred. Cifrele pe care le promite sunt povești. Nu știu câtă matematică a învățat Dragnea, dar vedem de 2 ani că matematica lui ne duce la faliment”, a precizat fostul premier al României.
Suntem la jumătatea lunii februarie. România nu are buget. Dacă vine un investitor în România și vrea să-și deschidă o afacere, ce spune despre cum va merge economia în 2019 și 2020?
Dacian Cioloș: „Nu vorbim de investitorii care ar veni și sunt descurajați, ci de cei care au investit deja în România și au dificultăți în a-și face proiectele de buget, de investiții pentru acest an, pentru că nu știu ce taxe vor avea de plătit, nu știu pe ce se pot baza, mai ales cei care au relații cu instituții ale statului, nu știu în ce fel să-și planifice investițiile.
E o dovadă clară de incapacitatea de a guverna această țară. Faptul că nu poți să-ți faci bugetul, când ai majoritatea în Parlament, ești la al 3-lea buget de când ai ajuns la guvernare și nu ești capabil să-ti proiectezi lucrurile, și de când guvernul a anunțat că lucrează la buget încă au loc negocieri.”
Dragnea a spus că cifrele pe masă arată bine.
Dacian Cioloș: „Pe Dragnea nu-l mai cred. Cifrele pe care le promite sunt povești. Nu știu câtă matematică a învățat Dragnea, dar vedem de 2 ani că matematica lui ne duce la faliment. Matematica lui Dragnea a crescut salariile care nu au putere de cumpărare pentru cei care le au și a crescut salariile luând bani de împrumut, pentru că nici băncile nu mai împrumută guvernul. România trebuie să plătească dobânzi de peste 5% ca să se împrumute pe piața internațională.”
Deficitul comunicat nu e cel real?
Dacian Cioloș: „Nu are cum să fie cel real. Din câte știu, în calculele deficitului, care include nu doar cheltuieli, ci și angajamente de plăți făcute de guvern, deci bani cu adevărat angajați, care nu mai sunt ai guvernului, aceste cifre luate laolaltă ne duc cu sigurantă peste 3%. Vorbim de 2018.”
De unde aveţi aceste informanții?
Dacian Cioloș: „Din calcule simple, făcute cu experții noștri, așa cum sigur le-au făcut și alții, și foarte probabil aceste lucruri, dacă nu le publică instituțiile româneșți, le publică cele europene, pentru că există o monitorizare a statelor membre a modului în care se cheltuie banii publici.
Când există acestă depășire de deficit, va exista o presiune din partea Comisiei Europene, pentru a nu pune în pericol economia României, care poate avea efecte și asupra economiei Europei. Chiar dacă nu suntem în zona euro, vor există solicitări de a revedea cifrele. Au fost discutate anul trecut, când Teodorovici anunţa înghețări de cheltuieli cu administrația, blocări de posturi.
Știu că sunt instituții publice care nu mai fac angajări sau au posturi blocate. Arată că guvernul e în dificultate fin. Știu că au fost pensii plătite cu întârziere, în decembrie au fost plătite în ianuarie. Guvernul încearcă să găsească subterfugii în care să ascundă o realitate. Dar această realite va ieși la suprafață mai devreme decât mai târziu și de aia spuneam că suntem într-o criză bugetară. Nu suntem încă într-o criză economică, criză poate fi evitată, dar guvernul PSD ne-a adus în criză bugetară.”
CITIȚI ȘI : Votul final în Parlament privind bugetul pe 2019, programat în 15 februarie