Afacerea prosperă pentru că românii și-au redescoperit apetitul pentru grădinărit și vor să aibă în curtea casei un gazon de revistă. Gazonul englezesc de Timiş e atât de bun, încât este exportat chiar și în Marea Britanie.
Banii se fac pe banda rulantă la Sânpetru Mare, pentru că și marfa se produce în același mod. Fiecare fir de iarbă de pe cele 11 hectare de teren e îngrijit cu atenție, pentru că de aici se exportă gazon în toată Europa. Mircea Preutesei e cel care știe secretul ierbii care i-a fermecat chiar și pe cei care au lansat moda peluzelor. Dar pâna când firele de iarbă sunt aliniate perfect, este nevoie de multă muncă.
„Aici programul începe dimineața, când răsare soarele și se termină când apune. Sunt lucrări de pregătiri, de tratament, de fertilizări, sunt lucrări de întreținere, se face tunsul gazonului, o tăvălugire, se pregătește pentru recoltare”, explică Mircea Preutesei, administrator.
Secretul stă în faptul că fiecare petec de pământ e udat 24 de ore din 24 de sisteme de irigații de ultimă oră. Iar munca multă face ca pământul verde să valoreze mult, iar gazonul să fie vândut la metru.
Iarba care crește la Sânpetru Mare valorează nu mai puțin de trei milioane de euro. Dacă cele 11 hectare de gazon ar fi decopertate deodată, ele ar fi suficiente pentru a acoperi 22 de terenuri de fotbal.
Și cum iarba românească e atât de apreciată, hectare întregi ajung și peste graniță, în țări precum Germania, Italia sau Anglia. Specialiștii spun că doar în această vară, vânzarile de gazon vor ajunge la două milioane de euro. În România există cinci astfel de ferme.