Tot mai mulţi tineri absolvenţi de facultate din China renunţă la perspectiva unei cariere comode în instituţiile de stat sau în marile companii industriale private şi aleg o alternativă mult mai riscantă. Îşi înfiinţează propriile afaceri.
Song este unul dintre ei. A absolvit facultatea anul trecut şi s-a angajat la o companie tehnologică despre care spune că îl făcea să se simtă ca un robot.
Şi-a dat demisia şi acum are propria sa companie tehnologică pe care a înfiinţat-o împreună cu mai mulţi prieteni. Iar Guvernul de la Beijing nu stă în calea acestor afaceri. Ba chiar le încurajează cu speranţa că tinerii absolvenţi, care se plâng de salariile mici pe care le obţin după terminarea studiilor, vor fi mai mulţumiţi de nivelul de trai dacă îşi înfiinţează propria companie. Dar multe dintre afacerile proaspeţilor absolvenţi eşuează.
Totuşi, încurajarea micilor afaceri face parte din planul autorităţilor chineze de a transforma economia ţării dintr-una bazată pe exporturi şi industrii grele într-una bazată mai mult pe consum intern şi tehnologie. Iar o schimbare deja se vede.
În trimestrul al treilea al acestui an, creşterea economică a Chinei a fost de doar 6,9%. Sunt cele mai slabe rezultate din ultimii şase ani. Însă pieţele nu au intrat în panică, deoarece noile date arată că serviciile şi nu industria sunt cele care au acum cea mai mare pondere în creşterea economică. În plus, consumul intern a crescut cu aproape 11% în trimestrul al treilea. Dar pentru autorităţile comuniste, încadrarea în ţintele de creştere asumate oficial rămâne la fel de importantă ca reformarea economiei. În ultimele luni Beijingul a accelerat investiţiile în infrastructură pentru a se asigura ca la finalul anului creşterea economică este de 7%.