Cum profită Guvernul de cea mai mare inflație din Europa. Cifrele unui tablou economic sumbru

Data actualizării: Data publicării:
scadere-bursa-economie-globala_shutterstock_349461494
FOTO: Shutterstock

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,39%, cel mai mare nivel din ultimele şase luni, potrivit datelor publicate joi de Banca Naţională a României (BNR). ROBOR va ajunge la finalul anului la 4%, iar euro la 4,8 lei, a explicat la Digi24 Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari. El a explicat că atât timp cât vom avea inflație ridicată, vom avea și dobânzi ridicate. 

"Am ridicat semnale de alarmă încă din august 2017, când ROBOR la trei luni era la 0,7 - o,8, am avertizat că se va apropia de 3% până la finele lui 2018 și că va depăși 3% în prima parte a lui 2019 și s-a întâmplat.

Atât timp cât vom avea inflație ridicată vom avea și dobânzi ridicate. Piața decide prin cerere- ofertă, inflație, nivelul dobânzii și acestea reflectă nivelul de inflație. Dacă lichididatea e mică, atunci dobânzile cresc, companiile trebuie să fie competitive, dacă firmele românești nu investesc că nu au predictibilitate fiscală, atunci avem importuri -  avem nivel record de importuri, importăm produse de retail și consumăm pe banii copiilor noștri că avem datorii", a explicat Iancu Guda.

El a făcut tabloul economiei românești - creșteri de importuri, deficit comercial record, cel mai mare din ultimul deceniu, inflație și dobânzi -, conluzionând că "politica nu trebuie să fie separată de economie".

"Dacă credem că stabilim din pix salarii și dobânzi, fără să ținem cont de inflație vom forța economia. Credem că revizuim, dar nu schimbăm. Luăm fața românilor cu declarații și măsuri economice, dăm cu pixul o lege, că să fie atâta ROBOR.

Ce se va întâmpla pentru români, dacă se va trece la noua modalitate de calcul? Într-o lună va fi mai scăzut ROBOR, altă lună ușor peste, deci am revizuit, dar nu am schimbat, am introdus fluctuație.

Avem cea mai mare inflație din UE, cine se bucură? Cine beneficiază? Guvernul actual care își plăteste datoria mai ieftin, emite datorie în lei, puterea leului scade, adică iei 10 lei zi, la anul, când plătești cu dobândă, acei 10 lei sunt mai slabi. Per total, plătești dobândă negativă.

Când arăți cu degetul către cineva, trei degete sunt îndreptate către tine, inflația e creată de stat prin creșteri de salarii, prin presiune pe companii, care au costuri în cretere, consumul care nu poate fi acoperit din producția internă se duce în import, cu inflația importată nimeni nu poate face nimic, nici BNR, nici nimeni. Plătim la import mai multă valută decât încasăm la export.

Dacă e lapte și miere de ce a luat Guvernul luna trecută trei miliarde datorie?", a explicat la Digi24 Iancu Guda.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri