Cum a fost dat afară directorul de întreținere a drumurilor naționale

Data publicării:
contract cnadnr 1

Foto: Nemulțumit de noua organigramă, directorul și-a dat demisia din funcție. Șefii CNADNR l-au dat afară cu totul

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a reușit să se dezbare de unul din cei cinci-șase membri ai Grupului de Inițiativă și Reformă din companie. În semn de protest că CNADNR nu a luat în considerare propunerile de reformă în noua organigramă, Florin Dascălu, director de întreținere al CNADNR a cerut la începutul lunii aprilie demisia sa din funcția de conducere. Nu există decât o singură demisie, cea din companie, i-au răspuns oficialii acesteia, care i-au și desfăcut în cosecință contractul de muncă.

În cererea trimisă la începutul lunii mai, Florin Dascălu solicita, într-o cerere scrisă de mână, ”demisia mea din această funcție (director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale – n.red.)”. Demisia a fost justificată de acesta prin faptul că ”propunerile de transparentizare și reprofesionalizare a CNADNR înaintate de Grupul de Inițiativă pentru Restructurarea și reprofesionalizarea CNADNR nu au fost luate în calcul” la noua reorganizare a companiei, explica el.

Angajatul CNADNR nici nu și-a inchipuit ceea ce urma să se întâmple. El fusese angajat în companie ca inginer în noiembrie 2012 și promovat în funcția din care el a solicitat demisia de abia în aprilie 2014.

Fără a aștepta avizul serviciului juridic, șeful direcției resurse umane a scris pe cererea sa ”Rog decizie de încetare a CM (contractului de muncă – n.red.”.

Șase zile după ce direcția resurse umane a dispus încheierea CM , direcția juridică a fabricat și justificarea legală. Lui Florin Dascălu trebuie să i se desfacă contractul de muncă deoarece legal nu există ”demisie de onoare”. El nici nu invocase vreo demisie de ”onoare”.

Juriștii dau și definitiția demisiei. Aceasta ar fi actul unilateral de voință la salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă. O astfel de notificare, privind încetarea contractului de muncă, nici nu a fost făcută de angajatul CNADNR.

În urma atenționării angajatului că demisia sa este doar din funcția de director, CNADNR îi răspunde: ”Ori de câte ori în cererea expresă a salariatului adresată angajatorului se utilizează expresia ”demisie” semnificația și efectele juridice sunt acelea de încetare a contractului individual de muncă”.

Într-un răspuns trimis Digi24, CNADNR explică: ”Ca urmare a notificării acestuia, prin care aduce la cunoștința directorului general demisia din funcția ocupată (...) fără însă a solicita trecerea în altă funcție conform pregătirii preofesionale, demisia domnului Florea Dascălu, produce efecte juridice reglementate de prevederile Legii 53/2003 - Codul Muncii, art. 55, lit c.) și art. 81, lin (1, (3, (4), (5) și (7).  Astfel, în cererea expresă a unui salariat adresată angajatorului cu expresia "demisie", semnificația și efectele juridice sunt acelea de încetare CIM, impuse de prevederile legale menționate mai sus”.

Compania spune că dacă salariatul ar fi optat pentru modificarea clauzelor esențiale ale contractului individual de muncă acesta avea posibilitatea să solicite angajatorului schimbarea locului de muncă, modificarea funcției, etc, prin act aditional la CIM, ”ceea ce nu s-a întâmplat”. ”Expresia "demisie" nu are alte conotații juridice decât cele reglementate de normele legale de referință”, spune compania, ignorând însă că într-o cerere de demisie angajatul trebuie explicit să ceară încheierea contractului de muncă.

Dascălu afirmă că va face plângere penală conducerii CNADNR căci este vorba de o ”interpretare abuzivă” a cererii sale.

Concediatul este unul din cei cinci-șase angajați ai companiei, majoritatea în funcții de răspundere care de luni bune fac zile fripte conducerii unei companii care de ani buni a fost obișnuită să raporteze doar succese inexistente în realitate. În urmă cu una-două luni, grupul în cauză a criticat puternic noua organigramă a companiei, prezentată public chiar de către Ministrul Transporturilor, Dan Costescu. Noua organigramă a fost ”propusă sub presiune şi întocmită în alte laboratoare, din afara companiei şi este fără viza, consultarea sau aprobarea Departamentului de Resurse Umane din cadrul CNADNR”, spun ei. ”Singurul obiectiv al noii organigrame a fost executarea în stil mafiot a membrilor Grupului de Iniţiativă pentru "Restructurarea şi Reprofesionalizarea C.N.A.D.N.R." care aveau funcţii de conducere în cadrul companiei”, spuneau contestatarii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...