Ajutorul financiar primit de la Uniunea Europeana nu este foarte mare, ajunge doar la 1.500 de euro pe an. Este totuşi un punct de plecare, iar de el profită mulţi. Un tânăr din Prisăcani a reuşit să ridice o fermă în care îngrijește acum peste 25 de vite. Vasile Manoilă are 28 de ani şi îşi poate spune acum fermier. În urmă cu patru ani, a vrut să plece în străinătate, pentru că nu avea bani să-şi întreţine cei doi copii. A făcut totuşi o ultimă încercare. A depus la Primăria Prisăcani un proiect pentru a obţine fonduri europene pentru o fermă de vaci și…
„Am primit, în 2009, 1.500 de euro. I-am investit în animale și, încetul cu încetul, m-am extins și am ajuns acum la un efectiv de 24 de capete. O să mai accesez fonduri și vreau să mă extind, vreau să devin fermier. Altă soluție nu este la noi la țară”, spune Vasile Manoilă, zootehnist.
Vasile crește vaci pentru lapte, iar brânza pe care o prepară o vinde la piață. Câștigă și 4.000 de lei pe lună.
Afacerea este profitabilă, dar nu pare să-i tenteze pe mulţi. Statisticile arată că, în urma cu 15 ani, în județul Iași, în gospodăriile oamenilor erau, în total, peste 62.000 de bovine. Acum sunt cu o treime mai puține.
„Una dintre cauzele scăderii efectivelor ar fi preţul, desfacerea, piaţa de desfacere a ţăranului în general, preţul este foarte mic, dar efectivele de taurine au scăzut şi nu numai taurine”, spune Costel Botez, expert zootehnist.
Uniunea Europeană finanțează și serele de legume. Tot la Prisăcani, cei 200 de legumicultori au înființat o asociație.
„Am plecat cu vie, cu pomi, cu păsări, cu vaci și legume. În fiecare an mă străduiesc să pun cât mai multe legume ecologice”, explică Mihăiţă Gheorghe.
În acest an, doar 21 de proiecte de dezvoltare rurală din Iași au primit finanțare de la Uniunea Europeană.