Preţul terenurilor a ajuns la minimul ultimilor cinci ani, aşa că dezvoltatorii construiesc mai multe apartamente la periferie pentru că suprafeţele sunt mai mari, iar costurile sunt de două ori mai mici.
Adrian Pandelescu, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar:„Preţurile accesibile de circa 150 de euro, în zonele periferice, au determinat constructorii să vină aici. În centrul oraşelor nu sunt suprafeţe suficient de mari, preţul de achiziţie e de 500 de euro pe metru pătrat”.
Locuinţele din zone precum sudul sau estul Capitalei sunt căutate de cei care vor să îşi cumpere un apartament prin programul Prima Casă şi au un buget limitat.
Adrian Pandelescu: „Un apartament de 2 camere ajunge undeva la 38.500 euro, într-o suprafaţă de 52 de metri pătraţi utili”.
Spre comparaţie, un apartament similar, dar într-o zonă semicentrală costă dublu, aproape 77.000 de euro. Diferenţa este că ajungi în doar câteva minute în centrul oraşului şi plăteşti mai puţin pe benzina consumată lunar.
Doar în luna august au fost eliberate cu 31% mai multe avize de construcție, faţa de aceeaşi lună a anului trecut. Din cele 4.800 de autorizaţii, peste 66% sunt pentru construcţii din mediul rural.
Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei brokerilor imobiliari: „Poţi spera ca în jur de 450 de euro pe metru pătrat să îţi construieşti o casă la cheie, ceea ce presupune că o casă de 100-120 de metri pătraţi, împreună cu un teren potrivit, te poate duce la 70.000-80.000 de euro.
Nu doar în Capitală apar construcţii noi în fiecare lună. A crescut numărul de autorizaţii şi în nordul şi sudul ţării, acolo unde predomină încă apartamentele vechi.
Radu Botez, dezvoltator imobiliar din Iaşi: „Caută spaţiu verde, încearcă să evite aglomerarea din oraş. Există şi o capacitate mult mai mare de locuri de parcare”.
În primul trimestru al acestui an au fost terminate 2.500 de noi apartamente, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2007.