Profesorul Cristian Păun apreciază sfatul economistului-şef al BNR ca fiind bun, adăugând însă că românii ar trebui să încerce mai multe forme de economisire.
„E un sfat bun, dar nu poți să constinui foarte multe depozite. Se merge pe persoană. Se garantează doar un singur deopozit de 100.000 de euro. Oamenii să încerce să își diversifice aceste forme de plasament. Să nu țină banii într-o singură bancă, ci să încerce mai multe formule de economisire”, a sfătuit Cristian Păun, profesor de economie, invitat în emisiunea „Jurnal extern” de la Digi24.
Citiți și:
BUSINESS CLUB. Unde să ții banii
CIPRU. Nimeni nu mai poate ieși din țară cu mai mult de 1.000 de euro cash
Cipru. Băncile ar fi șters datoriile unor politicieni influenți
„S-a văzut că garanția n-a functionat în cazul Cipru. Dacă exista acea garație, în momentul în care sistemul bancar a intrat în colaps, sistemul trebuia să sesizeze fondul de garantare. Tu trebuia să îți iei banii cash până în 100.000 de euro de la fondul de garantare. S-a mers pe ideea de impozitare, acum cel puţin au anulat-o”, a afirmat economistul.
Acesta a subliniat că motorul dezvoltării unei economii este economisirea, prin economisire acumulându-se bunuri de capital ce duce la crearea bunurilor şi serviciilor.
„În momentul în care au loc asemenea fenomene în sistemul bancar, credibilitatea este zdruncinată, şi omul începe să se întrebe cât de sigur e. Își dă seama că aceste economisiri pot să sară în aer dintr-o mişcare de pix. Populaţia va căpăta o reticenţă, retragerea va fi semnificativă. […] Și românii învaţă o lecţie de pe urma problemei Cipru. O să vedem oameni care să nu mai considere băncile un depozit sigur”, a explicat profesorul.
Economistul Cristian Păun este de părere că problema Cipru va costa Uniunea Europeană şi Zona Euro mai mult decât ar fi costat dacă se tipăreau tacit bani de la Banca Centrală Europeană.
În cazul Cirpului, vina este a Greciei, pentru că falimentul din Grecia l-a atras și pe cel din Cipru, a explicat Păun.
Cristian Păun a avut câteva sfaturi și pentru România: „Piața internă impune măsuri economice reale. Dacă trecem iar pe creșteri de taxe, nu știu dacă nu ne slăbim și mai mult”.