Forţa de muncă ieftină este unul dintre principalele avantaje ale României pe care le iau în calcul investitorii. Ţara noastră şi-ar putea pierde acest atu pe măsură ce va creşte costul forţei de muncă.
Ţările din Asia vor fi principalele beneficiare ale investiţiilor în perioada următoare. Însă schimbările nu vor avea loc brusc.
„Costul forţei de muncă în România trebuie să crească, pentru că altfel, când Europa se va mişca din nou şi iese din recesiune, datorită disproporţiei sau cât de puţin sunt plătiţi oamenii în România, ne vor fugi din nou oamenii buni în străinătate", este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Dar pentru creşterea salariilor, există şi un preţ. Şomaj mai mare. „Alternativa la şomaj e una singură: reducerea costului cu forţa de muncă", spune Gabriel Marin, director Omnilogic.
Costul pe oră al forţei de muncă a crescut cu 4 la sută în trimestrul al treilea din 2012 faţă de trimestrul anterior şi cu aproape 8 la sută faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.
„Sunt două fenomene care se produc şi care sunt dureroase pentru antreprenorul român: trebuie să accepte că trebuie să dea salarii mai mari pentru că altfel rămâne fără forţa de muncă, care pleacă în Europa, şi trebuie să accepte că aceşti bani pleacă din marja lui de , sau din marja de bani pe care îi reinvestea", explică Florin Pogonaru.
Potrivit specialiştilor, creşterea salariilor în această perioadă se va vedea cel mai bine pe segmentul muncitorilor calificaţi.