Potrivit Codului de procedură fiscală aprobat de preşedinte, de anul viitor, firmele nu vor plăti doar dobânzi şi penalităţi pentru întârzieri de plată, ci vor fi sancţionate şi pentru sumele nedeclarate.
Penalităţile ajung la 30 la sută pe an din suma descoperită de inspectori. Sancţiunea se va aplica şi în situaţiile în care societăţile descoperă că au făcut calcule eronate şi merg la Fisc să corecteze greşeala. În total, sancţiuniile vor trece de 40% pe an, dublu faţă de nivelul de până acum.
De exemplu, pentru fiecare 10.000 de lei datoraţi, 4.000 de lei vor fi plătiţi pentru penalitaţi, dobânzi de întârziere şi sume nedeclarate.
„În cazul în care diferenţele de impozite rezultă din fapte de evaziune fiscală, această penalitate se majorează cu 100%”, precizează Emilian Duca, analist economic.
Sancţiunile pentru veniturile nedeclarate intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016 şi nu se aplică pentru sumele descoperite în trecut.
Specialiştii spun că, acum, multe companii nu-şi declară intenţionat la Fisc toate veniturile pentru a scăpa de plăţi.
„Este o metodă mai elevată de a nu apărea datornic la bugetul de stat. Dacă ANAF nu ştie că nu am declarat, e mai greu să ştie că acel contribuabil s-a sustras de la plata impozitelor”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.
În prezent, cine încalcă legea poate fi depistat doar în urma unor controale. Însă multe firme dau în judecată Fiscul, iar o mare parte şi câştigă procesele. Pentru a nu se mai ajunge în instanţă, Guvernul a decis să ofere reduceri însemnate celor care plătesc datoriile restante.
Cele mai multe dintre statele europene nu au introdus sancţiuni pentru veniturile nedeclarate, dar acolo unde sunt, nivelul lor este asemănător cu cel din România sau chiar de câteva ori mai mare.