Dacă vreţi să luaţi un credit în mai puţin de 24 de ore, trebuie să fiţi de acord ca ANAF să trimită direct la bancă toate datele privind veniturile pe care le-aţi realizat.
„Fac o simulare pentru un client care se prezintă pentru un credit, am o legătură electronică, online, cu ANAF, care-mi spune care este venitul acelei persoane”, spune Gheorghe Marinel, director într-o bancă.
Până acum, băncile cereau cel puţin trei documente înainte să dea un împrumut: adeverinţa de salariu, fişa fiscală şi dovada plăţii unei facturi recente la utilităţi. Odată cu modernizarea sistemului, un client poate să ia un credit de până la 20.000 de euro doar cu buletinul. Perioada de creditare este de cel mult cinci ani, la un cost de 9% pe an. Bancherii vor ca pe viitor să se scurteze şi mai mult timpul de analiză.
„În momentul în care legislaţia şi regulamentele vor fi modificate în acest sens, băncile vor putea accesa doar informaţiile de la ANAF, astfel încât clientul nu trebuie să se mai întoarcă să aducă fişa fiscală şi documentul de salariu”, explică Dana Demetrian, director într-o bancă.
Băncile încearcă astfel să atragă clienţi pentru creditele de consum care au dobânzi duble faţă de cele pentru Prima Casă.
„Vedem cereri noi pentru credite, din partea consumatorilor, din partea firmelor. Nu este o cerere la fel de mare ca în anii 2005-2007, dar nici nu facem doar refinanţări, sunt şi împrumuturi noi”, spune Omer Tetik, director executiv al unei bănci.
În prezent, românii au credite de consum în lei şi valută în valoare totală de 53,5 de miliarde de lei.