Credite cu dobânzi bătute în cuie
O formă de împrumut obişnuită în Vest, creditele imobiliare cu dobânzi bătute în cuie pe o perioadă mai lungă de timp au fost date cu mare prudenţă, până acum, de bancherii din România. În prezent, doar o cincime dintre băncile din România dau astfel de credite, la dobânzi duble faţă de cele practicate în Vest.
Cele mai mari două bănci din România oferă credite ipotecare în lei cu dobândă fixă de aproape 6% pe cel puţin 10 ani. Alte bănci acordă împrumuturi cu rate fixe pe termene mai scurte, de cel mult 5 ani.
„Dobânda fixă la creditele ipotecare este ca o asigurare: clienții știu că în următorii cinci, șapte sau 10 ani vor avea de plătit aceeași rată lunară”, a declarat Daniel Llano Manibardo, director într-o bancă. Cea mai lungă perioadă de creditare cu dobândă fixă este de 15 ani. Adică jumătate faţă de perioada obişnuită pe care se ia un credit pentru locuinţă.
În acest caz, dobânda este de aproape 6%, ceea ce la un împrumut de 160.000 de lei pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere, de exemplu, înseamnă o rată de 990 de lei. Aceeaşi sumă împrumutată, dar la o dobândă variabilă similară, aduce o rată cu 145 de lei mai mică.
„În primii ani plătim numai dobânda: de ce să plătim o dobândă mai mare la început dacă acum dobânzile sunt mici şi cele variabile sunt într-adevăr competitive, undeva la 4% pentru creditele ipotecare?”, a declarat Irina Chiţu, broker de credite.
Unii clienţii sunt însă încrezători că dobânzile fixe îi vor avantaja pe termen lung. Alţi clienţi sunt îngrijoraţi că ratele ar putea creşte în timp odată cu scumpirea euro.
„Nu e numai dobânda, este şi variaţia cursului valutar, e cu dus şi întors cu băncile, nu ştii niciodată cum e mai bine”, a spus un potențial client.
Economiştii spun că dobânzile fixe sunt şi o formă prin care băncile caută să-şi protejeze câştigurile. Peste tot în Europa, inclusiv în România, tendinţa este de scădere a dobânzilor, ceea ce înseamnă profituri mai mici pentru bănci. În Germania, de pildă, creditele ipotecare pot fi luate deja cu dobânzi fixe de numai 2%. În România, deocamdată dobânda fixă la creditele în euro e cel puţin dublă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News