Gerul le creează mari probleme legumicultorilor din judeţele Galaţi şi Buzău. Pentru ca pierderile să nu fie uriaşe, oamenii sunt nevoiţi să îşi încălzească solariile zi şi noapte. Cei mai mulţi dintre ei plătesc dublu pentru încălzire faţă de anii trecuţi. Asta se traduce în profit mult mai mic atunci când vor strânge recolta, relatează Digi24.
Giani Filimon lucrează de o viaţă în agricultură. Pentru el, munca pământului reprezintă singura sursă de venit. Pentru ca răsadurile de roşii, castraveţii şi ardei să nu fie distruse de ger, în solariu merg încontinuu patru sobe.
„Când mă duc să mă culc, am adormit, gata trebuie să mă trezesc sa vin în solar să văd ce s-a întamplat, că nu este centrală să o reglez la buton”, spune Giani Filimon, producător legume.
Când este ger, fermierii folosesc peste 500 de saci de rumeguş într-o singură lună.
Şi în judeţul Buzău agricultorii se plâng. Nicolae Grigore, din Mărăcineni, a pus pe foc aproape 20 de metri cubi de lemne, de două ori mai mult faţă de anii trecuţi.
Cheltuielile suplimentare din această iarnă nu se vor regăsi în preţul legumelor la primăvară, promit fermierii.
„La sfârşit de cultură ieşim cu minus”, spune Mircea Croitoru, președintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca.
Cei 3.000 de euro pe an, pe care Guvernul îi oferă fermierilor care produc iarna legume nu sunt suficienţi.
„E investiție prea mare, prea mult trebuie să investești și e greu la tară, aici, să facem așa ceva”, spune Ion Ţapu - legumicultor
Producătorii care se înscriu în programul Guvernului sunt monitorizaţi de inspectorii agricoli.