Bucureștenii trebuie să se obișnuiască cu ideea unui timbru de mediu care să le permită accesul în centrul Capitalei. Sorin Chiriță, manager al orașului București, a spus joi că se lucrează la delimitarea zonei centrale extinse unde va fi introdus timbrul de mediu. Oricum planurile sunt de abia la început. ”Este gratis să poluezi în România. Am delimitat zona centrală extinsă și străzile pe care va putea fi introdus timbru de centru. Nu se va întâmpla peste noapte”, spune el. Nu este clar nici care va fi valoarea acestui timbru sau modul de aplicare, mai spune el.
În urmă cu câteva săptămâni primarul general al Capitalei, Gabriela Firea respingea însă ideea introducerii unei taxe de mediu în Bucureștiu ca fiind o măsură prea radicală.
„Am putea veni să spunem că de luni se introduce o taxă de mediu în zona centrală a Capitalei. Firește putem face ce a făcut Madridul, printr-o decizie a Ministerului Mediului să se circule o zi cu număr par, una cu număr impar, dar nu cred că ar trebui să ajungem la astfel de măsuri dure, dar care ar da rezultate imediate. Am avea de câștigat ore petrecute în trafic, nu sunt omul deciziilor radicale, nu din teamă, nu îmi este teamă, sunt la fel de îngrijorată ca și fiecare cetățean din capitala țării. Cred că prin planurile demarate deja congestia va fi diminuată de o manieră mai resposabilă și cu respect față de cetățeni fără să ajungem la acele măsuri dure”, spunea Gabriela Firea.
În prezent, există însă în vestul Europei un curent de interzicere a mașinilor vechi diesel sau poluante în centrul orașelor. Ultimul oraș important care a anunțat măsuri împotriva accesului mașinilor diesel vechi în centru este Hamburg, al doilea oraș al Germaniei. Din data de 31 mai accesul mașinilor diesel cu normă inferioară Euro 6 va fi interzis pe mai multe străzi ale acestui oraș.