Banca Naţională a României nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării, însă doreşte să evite supraîndatorarea populaţiei. Cel puțin aceasta pretind reprezentanții BNR care nu comentează ultimele informații privind modificarea pragurilor de îndatorare.
"Lucrurile sunt foarte limpezi. Banca Naţională nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării. Indiferent cum s-a exprimat guvernatorul, trebuie să îi fie luat nu un cuvânt, ci contextul, iar contextul în care a vorbit este foarte limpede. A explicat că România are cea mai mică rată de intermediere a creditării pe piaţa Uniunii Europene. Deci avem cea mai mică intermediere ca raport credite private la PIB, din toată Uniunea Europeană. Nu avem niciun interes să limităm creditarea", a spus, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR).
„Este o cerinţă de la Uniunea Europeană şi este o înţelegere foarte clară în România situaţiei de fapt şi fond şi de drept: nu putem să ne permitem să riscăm o supraîndatorare a populaţiei care ar afecta întreaga economie. Şi atunci aceasta este problema în legătură cu creditele. Să evităm în orice caz o supraîndatorare a populaţiei. Deci nu limitarea creditării, ci măsuri pentru evitarea supraîndatorării populaţiei", a mai pus Vasilescu.
La jumătatea acestei luni viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare a declarat că documentul privind limitarea gradului de îndatorare nu provine de la Banca Naţională, întrucât instituţia, când are ceva de spus, spune cu subiect şi predicat.
Citește aici cum se dorește limitarea creditării populației.