Doar o treime dintre tinerii din România îşi achită facturile prin internet banking, deşi numărul celor care au carduri este dublu. Totul ţine însă de educaţia financiară a tinerilor şi mai ales de faptul că mulţi preferă să plătească în numerar.
Aproape 66% din tinerii de până în 25 de ani au un cont curent deschis la o bancă din România, potrivit unui studiu. Mai puţin de jumătate dintre aceştia folosesc însă internet banking.
„Doar 29% dintre tineri folosesc internetul pentru a plăti facturi și a face transferuri de bani. 59% fac cumpărături online, iar procentul scade la 40% în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani”, relatează Roxana Vântu, reporter Digi24.
Specialiştii spun că de multe ori tinerii nu reuşesc să folosească eficient produsele financiare, chiar dacă i-ar putea ajuta să-şi gestioneze mai bine banii. 58% dintre tineri câştigă cel puţin 1.000 de lei, iar 67% dintre ei încă primesc bani de la părinţi.
„Avem nevoie de o educaţie financiară mai bună a tinerilor, tot studiul arată că 80% din tineri cheltuiesc banii pe ieşiri în oras, pe haine, în general nu reuşesc să economisească. Prin internet banking poți avea o privire de ansamblu a intrărilor și cheltuielilor tale, poți vedea ce ai făcut bine, rău luna trecută, poți face o planificare”, spune Cătălin George Ioniță, reprezentantul unei bănci comerciale.
Situaţia se schimbă în cazul tinerilor care au o afacere şi au depăşit vârsta de 25 de ani. Este cazul Andrei Pascu. Orice minut economisit printr-o plată online contează enorm şi nici nu ia în considerare plata facturilor la ghişee.
„Este timp pierdut, nici măcar nu este timp folosit constructiv, faci un drum, îl pierzi în trafic, cel puţin o oră dus-întors, indiferent unde ai avea treabă în oraş”, spune Andra Pascu.
Jumătate dintre tinerii de 20-25 de ani participanţi la studiu sunt angajaţi.